AUSTRALIJA OTVORILA GRANICE ZA TURISTE Koale i slatkiši za dobrodošlicu
EPA/ DAN PELED

Australija je zatvorila granice turistima u martu 2020. u nastojanju da smanji lokalno širenje kovida 19, ali od danas su ukinute konačne restrikcije za potpuno vakcinisane putnike.

Prve putnike dočekali su na aerodromu u Sidneju veseli meštani koji su im mahali sa igračkama koala i omiljenim australijskim prehrambenim proizvodima uključujući čokoladne kekse Tam Tam i tegle sa omiljenim namazom.


Savezni ministar za turizam Den Tehan bio je tu da poželi dobrodošlicu prvim putnicima na letu aviokompanije Kvantas iz Los Anđelesa koji je sleteo u 6.20 po lokalnom vremenu.

"Mislim da će biti vrlo snažan oporavak našeg turističkog tržišta. Divna iskustva u našoj zemlji nisu nestala", rekao je Tehan.
AUSTRALIJA OTVORILA GRANICE ZA TURISTE Koale i slatkiši za dobrodošlicu

Foto: Shutterstock

 

 

Ministarka za unutrašnja pitanja Karen Endrus rekla je da će biti proveren status vakcinacije putnika pre nego što stignu.

Kvantas danas dovozi putnike iz osam destinacija uključujući Vankuver, Singapur, London i Nju Delhi.

Direktor aviokompanije Alen Džojs rekao je da ima puno rezervacija od kada je vlada pre dve nedelje najavila da zemlja ublažava restrikcije.

"Bile su teške dve godine za sve u turističkoj industriji, ali danas je zaista jedan od velikih koraka ka potpunom oporavku te smo vrlo uzbuđeni oko današnjeg dana, rekao je Džojs.

Premijer Skot Morison rekao je da 1,2 miliona ljudi ima vize za ulazak u Australiju, i da 56 međunarodnih letova treba da slete u prvih 24 sata od otvaranja granica.

Australija je danas zabeležila 17.736 novozaraženih kovidom u prethodna 24 sata i 34 umrlih. Ukupan broj umrlih od početka pandemije dostigao je 4.924.

Australija je u martu 2020. uvela jedne od najtežih restrikcija za putovanja za svoje građane i osobe sa stalnim boravkom da ih spreči da donesu kovid 19 kući.

Putnici su morali da apliciraju za izuzeće od zabrane putovanja ali turizam nije bio prihvaćen razlog.

Prioritet je dat međunarodnim studentima i migrantima sa kvalifikacijama kada su granične restrikcije ublažene u novembru kao odgovor na rastuću stopu vakcinacije medju stanovnicima Australije. Turistima iz Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje takođe je ranije dozvoljen dolazak.

Australijske države i teritorije imaju svoje posebne koivd propise, najstroži su u državi Zapadna Australija koja pokriva trećinu zemlje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading