TU JE SAHRANJEN KRISTIFOR KOLUMBO Gospina katedrala je najveća katolička bogomolja na svetu izgrađena u gotičkom stilu
Foto: Shutterstock

Gospina katedrala u Sevilji (Catedral de Santa María de la Sede) je rimokatolička katedrala u španskoj pokrajini Andaluziji, najveća gotička katedrala i treća po veličini u svetu.

Posvećena je Devici Mariji i poznata je po svojoj ogromnoj veličini i jedinstvenoj arhitekturi. Kada je završena u 16. veku, prestigla je Aja Sofiju kao najveću katedralu na svetu, koja je tu titulu držala više od hiljadu godina. Od slavnih osoba koji su sahranjeni u katedrali najpoznatiji je Kristifor Kolumbo.

Katedrala je proglašena Uneskovom svetskom baštinom 1986. godine kao petobrodna građevina velike arhitektonske i istorijske vrednosti.

Delovi katedrale potiču još od maurske džamije dinastije Almohadi, koja je dovršena 1198. godine. Kralj Ferdinand Treći Kastiljski je osvojio Sevilju 1248. godine i odmah je otpočeo pokrštavanje džamije. Katedrala je trebalo da demonstrira bogatstvo Sevilje, koja je postala vodeće trgovačko središte nakon rekonkviste. Nakon zemljotresa 1356. godine graditelji katedrale su 1401. godine odlučili da potpuno sruše oštećene delove, osim minareta, koji je pretvoren u zvonik katedrale (Giralda) i izgrade potpuno novu građevinu koja je trebalo da nadmaši sve dotadašnje katedrale. Izgradnja je potrajala do 1506. godine, a radnici su sami platili arhitekte i druge specijalizovane majstore, dajući polovinu svoje plate. Samo pet godina nakon završetka, 1511. kupola se urušila i njena obnova je ponovo otpočela. Kupola se srušila još jednom nakon novog zemljotresa 1888. godine i obnova joj je potrajala sve do 1903. godine.

Veličina i četvrtasti tlocrt katedrale bili su diktirani tlocrtom džamije na kojem je ona sagrađena (115x76 metara). Ona je među najvećim od svih srednjovjekovnih i gotičkih evropskih katedrala u smislu prostora i volumena. Katedrala ima najduži glavni brod u Španiji, 42 metra i bogato je ukrašen s mnogo zlata. Glavnim brodom dominira hor u njegovoj sredini, kao i oltar koji je ispunjen gotičkim drvenim rezbarijama na kojima se nalaze scene iz života Isusa Hrista.

Severno od zapadnog portala nalazi se portal „Vrata oproštaja“ („Puerta del Perdón“) koji u izvornom maurskom obliku ima luk u obliku potkovice, a vodi u „Dvorište narandži“, nekadašnji maurski vrt i dvorište džamije.

Graditelji su iskoristili stupove i druge elemente stare džamije, ali je minaret u potpunosti iskorićten za zvonik. Tzv. Giralda je najpoznatiji simbol grada. U svojoj četvrtastoj bazi širok je 13,61 metar, visok 105 metara, a njegov zadnji sprat, s 22 zvona, i lanterna su izgrađeni u renesansnom pleterskom stilu u 16. veku. Na njegovom vrhu se nalazi dve tone teška skulptura Bartolome Morel, lokalno poznata kao El Giraldiljo, koja predstavlja hrišćansku veru. Unutrašnjost tornja ima rampe umesto stepenica kako bi se omogućilo mujezinu i drugima da se na konju popnu na vrh.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading