NEMA POMOĆI ZA VAS! NATO ostavio saveznika na cedilu, partnerstvo sa Alijansom se ne isplati!
Tanjug/Ap

SAD su objavile da otkazuju vojnu pomoć Egiptu od 130 miliona dolara zbog zabrinutosti za ljudska prava, a taj potez dolazi samo nekoliko dana nakon što je Bajdenova administracija odobrila prodaju oružja u vrednosti od 2,5 milijardi dolara toj severnoafričkoj zemlji.

Kairo nije ispunio sve uslove za ljudska prava koje je postavio Vašington da bi se kvalifikovao za finansijsku pomoć, saopštio je u petak američki Stejt department.

„Posle 30. januara, sekretar namerava da reprogramira 130 miliona dolara na druge prioritete nacionalne bezbednosti“, ističe se, ne precizirajući šta bi to mogli biti prioriteti.

U septembru je državni sekretar Entoni Blinken odobrio 300 miliona dolara inostrane vojne pomoći Egiptu, ali je zadržao još 130 miliona dolara pod uslovom da zemlja ispuni „specifične uslove vezane za ljudska prava“ do kraja januara.

Vlada predsednika Abdela Fataha el Sisija optužena je da je poslednjih godina sprovela obimnu akciju protiv islamističkih i sekularnih aktivista koji su učestvovali u pobuni Arapskog proleća 2011. kojom je svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak.

NEMA POMOĆI ZA VAS! NATO ostavio saveznika na cedilu, partnerstvo sa Alijansom se ne isplati!

Youtube/Printscreen

 

Veruje se da je hapšenje i krivično gonjenje disidenata olakšano vanrednim stanjem koje je uvedeno u Egiptu u aprilu 2017, nakon bombaških napada na crkve i smrtonosnih napada na koptske hrišćane. Produženo je nekoliko puta tokom godina, a Sisi je ukinuo vanredno stanje tek prošlog oktobra.

Tokom telefonskog razgovora sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem u četvrtak, Blinken je „ponovo potvrdio važnost ljudskih prava u bilateralnim odnosima“, navodi Stejt department.

NEMA POMOĆI ZA VAS! NATO ostavio saveznika na cedilu, partnerstvo sa Alijansom se ne isplati!

EPA

 

Međutim, neslaganja oko ljudskih prava nisu sprečila Bajdenovu administraciju da u utorak odobri prodaju Egiptu 12 transportnih aviona Super Herkules C-130J u vrednosti od 2,5 milijardi dolara i radarskih sistema protivvazdušne odbrane.

Sporazum bi „podržao spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost SAD pomažući da se poboljša bezbednost velike zemlje koja nije članica NATO-a i koja nastavlja da bude važan strateški partner na Bliskom istoku“, objasnio je Stejt department.

Nije pominjala prodaju oružja kada je u petak najavljivala da će vojna pomoć Kairu biti smanjena.

„Egipćani nisu oduševljeni“ što im je oduzeto 130 miliona dolara, rekao je za CNN neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta.

On je insistirao da odluka o vojnoj pomoći i prodaja oružja nisu povezani. Nije bilo nedoslednosti u akcijama Vašingtona jer „puštamo im [Egipat] da kupuju stvari koje su u našem interesu“, rekao je zvaničnik.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je kasnije rekao da izjave neimenovanog zvaničnika ne odražavaju zvanični stav Vašingtona, opisujući Egipat kao „vrednog partnera na mnogim frontovima“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading