ENERGETSKA KRIZA TRESE EVROPU Dolazi zima duga i hladna
Tanjug/Ap

Na sve to dolazi i nagli skok cene energenata koji je podogio svetsko tržište kao posledica globalne pandemije, ali i kompleksnih odnosa na međunarodnoj sceni. 

Situaciji svakako nisu doprineli ni ekološki ekstremisti koji su upornim insistiranjem na "čistoj" energiji doveli do toga da mnoge države ugase elektrane koje su radile na ugalj ili mazut, a da nisu pre toga pronađene i uvedene adekvatne zamene.

Kap koja je prelila čašu je svakako potrošnja električne energije koja iz dana u dan raste na svetskom nivou.

Zbog svega toga je većina zemalja u svetu došla u situaciju da ne može da isprati potrebe stanovništva adekvatnom proizvodnjom i dopremanjem energenata. 

Najveći teret svega toga pada na obične ljude i oni uopšte ne kriju zabrinutost. 

Istraživanja koje su sproveli uuniverziteti u Lidsu i Skopeu pokazala su da je čak 41% građana Velike Britanije zabrinuto da neće imati dovoljno gasa i električne energije u narednim mesecima ili da neće imati dovoljno novca da plati račune za energente.

Ono što je iznenadilo istraživače je bio podatak da je čak 35% domaćinstava priznalo kako je napravilo žrtve i odreklo se nekih svakodnevnih navika da kako bi platili račune za gas i električnu energiju.

Slična situacija je i u drugim evropskim zemljama, a zvanične institucije država EU su već snimile spotove u kojima objašnjavaju stanovništvu kako da se ponaša i šta da radi u slučaju dužih nestanaka električne energije ili grejanja.

Globalna pandemija, ekološki ekstremizam, kompleksni međunarodni odnosi i meteorološki uslovi su bili "dobitna kombinacija" da Evropu dovedu tu gde su je doveli i da sada može slobodno da se kaže "dolazi zima duga i hladna".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading