ERDOGAN JE OVO ČEKAO Sjajne vesti za Tursku
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Turska valuta je u novembru zabeležila oštar pad, nakon odluke centralne banke da dodatno ublaži monetarnu politiku uprkos rastućoj inflaciji, što je predsednik Tajip Erdogan podržao za razliku od stručne javnosti koja je uputila brojne kritike.

Centralna banka je u saopštenju navela da je "direktno" intervenisala na tržištu "prodajnim transakcijama zbog nezdravog formiranja deviznih kurseva", prenosi Rojters.

Lira, koja je ranije pala za čak 3,3 posto na 13,87 lira prema američkoj valuti, oporavila se na 12,76 lira za dolar na trgovanju u 09:36 časova po GMT, ojačavši za više od 5,0 posto na dnevnom nivou.

Turka valuta je u utorak dotakla dno spustivši se 14 lira prema dilaru, nakon što je Erdogan ponovo stao u odbranu ekonomske politike i pošto je dolar krenuo da raste nakon najave predsednika FED-a Džeroma Paulea o monetarnom zatezanju.

Lira je ove godine izgubila 47 posto vrednosti, pri čemu je samo u novembru zabeležila gubitak od oko 30 procenata, što je ubrzalo "topljenje" zarada i ušteđevine Turaka i pojačalo pritisak na budžete domaćinstava.

Po peti put tokom manje od dve nedelje, Redžep Tajip Erdogan je sinoć branio ublažavanje monetarne politike koje je većina ekonomista nazvala nepromišljenim potezom. On je, u intervjuu na državnoj televiziji, rekao da "nema odustajanja" od nove politike.

"Videćemo da će kamatne stope znatno pasti i da će doći do poboljšanja deviznih kurseva uoči izbora“, rekao je Erdogan, navodi Rojters i podseća da izbori treba da se odrrže najkasnije do sredine 2023. godine.

Strateg za investicije u kompaniji Olsprings Global Investments„ Brajan Džejkobson, smatra da je "opasan eksperiment koji Erdogan pokušava da izvede".

„Uvozne cene će verovatno porasti kako lira pada, što će pogoršati inflaciju. Strah bi mogao da otera strane investicije, što bi otežalo finansiranje rasta", kaže Džejkobson, dodajući da će cena tzv. kreditnog svopa od neizvršenja povećati rizik od neizmirivanja dužničkih obaveza.

Centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatu za 400 baznih poena na 15 posto uprkos inflaciji koja je blizu 20 procenata. Očekuje se da će u decembru ponovo sniziti referentnu stopu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading