IMA PODRŠKU FRANCUSKE I NEMAČKE Gadafijev sin kandidat na predsedničkim izborima u Libiji
EPA/SABRI ELMHEDWI

 

Gadafijeve predsedničke ambcije mogla bi da zakomplikuje činjenica da mu je u Tripoliju suđeno u odsustvu 2015. godine na kojem se pojavio preko video-linkom iz Zintana.

Osuđen je na smrt zbog ratnih zločina uključujući i ubistvo demonstranata tokom pobune 2011. godine.

Ukoliko bi se pojavio u Tripoliju, izvesno je da bi se suočio sa hapšenjem ili drugim pravnim radnjama. Takođe ga traži i Međunarodni krivični sud.

Obrazovan na Londonskoj ekonomskoj školi Sejfa el Islama nekada su mnoge zapadne vlade videle kao prihvatljivo, prijateljsko lice Libije, i a mogući naslednik očevog položaja.

Britanska agencija podseća da je po izbijanju pobune protiv Muamera el Gadafija 2011., Sejf el Islam odmah izabrao porodicu i lojalnost klanu u odnosu na njegova brojna prijateljstva na Zapadu.

Libija je duboko podeljenja od 2014. godine na međunardno priznatu vladu u Tripoliju i vladu sa sedištem u severoistiočnom Tobruku.

Lista predsedničkih kandidata uključuje komandanta Libijske nacionalne armije (LNA) nepriznatih vlasti iz Tobruka, Kalifu Haftara, predsednika Vlade Nacionalnog jedinstva koja treba da premosti razlike dve sukobljne libijske administracije do izbora, Abdulhamida el Dbeibaha i predsednika parlamenta Aguila Saleha.

Haftar je predvodio ofanzivu na Tripoli koju je posle godinu dana borbi odlučio da prekine nadomak Tripolija maja prošle godine.

Dinamika sukoba se promenila kada je Turska u januaru 2020. intervenisala kako bi pomogla međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog sporazuma (GNA) da se odupre napadima Haftarovih snaga.

Podrška Makrona i Merkelove

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da međunarodna zajednica u potpunosti podržava termin izbora u toj severnoafričkoj zemlji.

IMA PODRŠKU FRANCUSKE I NEMAČKE Gadafijev sin kandidat na predsedničkim izborima u Libiji

Tanjug

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da predstojeći izbori igraju odlučujuću ulogu.

Podsetila je da je Turska je rezervisana oko povlačenja svojih trupa iz Libije, dok je Rusija izrazila spremnost da podrži povlačenje stranih snaga iz Libije po principu reciprociteta.

Istakla je da bi pripreme za izbore 24. decembra trebalo da budu izvršene tako da na kraju rezultat izbora bude prihvaćen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading