Američka podmornica udarila u stenu
EPA/RICHARD WAINWRIGHT

 

Američka mornarica otpustila je kapetana, izvršnog oficira i glavnog tehničara sonara nuklearne podmornice „Konektikat“, koja je uspela da udari u podvodnu planinu u Južnom kineskom moru prošlog meseca, javlja Politika.

Komandant Kameron Aldžilani, poručnik Patrik Kašin i glavni tehničar za sonar Kori Rodžers dobili odstranjeni su sa svojim položaja zbog „gubitka poverenja“ u njihove sposobnosti.

Vice-admiral Karl Tomas, glavnokomandujući Sedme flote, zaključio je da je boljom procenom situacije, pametnijim odlučivanjem i poštovanjem procedura u navigaciji mogao da bude izbegnut incident koji se desio pre nekoliko nedelja.

Brza napadačka podmornica klase „sivulf“ (morski vuk) nalazila se u Južnom kineskom moru 2. oktobra kada je udarila u „objekat“ i morala da se vrati u Guam na procenu štete. Pomenuti „objekat“ sada je utvrđeno da je u pitanju podvodna planina.

Petnaest mornara pretrpelo je lakše povrede.

Južno kinesko more jedan je od najnapetijih morskih regiona. Kina tvrdi da polaže pravo na njegov veći deo, ali se susedne zemlje i SAD ne slažu, javlja Bi-Bi-Si, a prenosi RTS.

Incident se odigrao samo nekoliko nedelja nakon što su Velika Britanija i SAD potpisale bezbednosni sporazum sa Australijom o razmeni tehnologije za nuklearne podmornice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading