ŽENA ZBOG KOJE JE PAO ZORAN ZAEV Ko je Danela Arsevska?
Printscreen

Da li će na njima pobediti proevropske snage, koje predstavlja nova gradonačelnica Skoplja, ili desna strujaa VMRO koja ju je podržala - ostaje tek da se vidi.

Nakon što je Zaevljev SDSM izgubio Skoplje te još Ohrid, Bitolu i Đevđeliju i pobedio samo u 7 opština, a albanska Demokratska unija za integraciju dva najveća albanska grada u Makedoniji, Tetovo i Gostivar, Zaev je podneo ostavku.

Ključan je bio poraz u glavnom gradu, Skoplju, gde je trijumfovala nezavisna kandidatkinja, 42-godišnja Danela Arsovska, koju je podržala makedonska desničarska antievropska opoziciona stranka VMRO DPMNE (inače, pobedili u 20 opština) te njeni albanski partneri Alijansa za Albance i stranka Besa.

Danela Arsovska prva je žena na čelu makedonskoga glavnoga grada u istoriji, smatraju je proevropskom političarkom, pa iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, mnogi se već sada pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija te šta je ona njima obećala, a šta oni od nje traže, ocenjuju mediji u regionu.

Doduše, ona je već obavila ono što je njima njena pobeda značila - rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Naime, Arsovska je članica Nacionalnog veća za evrointegracije te svojevremeno prva žena predsednica makedonske Privredne komore.

Mlada pravnica i ekonomistkinja osim u Makedoniji školovala se i na Oksfordu te na Univerzitetu Šefild, a ima i impresivnu međunarodnu karijeru, od 2016. članica je komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS-a za pomirenje i arbitražu u Ženevi i predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja

Inače, kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je uspela preživeti tzv. bugarsku aferu. Naime, njen suparnik iz vladajućeg SDSM-a Petre Šilegov optužio ju je (i njenog supruga) da su dobili, još 2011., bugarsko državljanstvo. Ona je to demantovala, ali senka je ostala, mada, afera joj nije naudila na izborima. Govori engleski, nemački i bugarski.

Zaev je na vlast došao 2016., kada se Makedonija nalazila na velikoj prekretnici, odnosno u slepoj ulici, daleko od bilo kakvih evroatlantskih procesa. Nakon toga, sklopio je istorijski Prespanski sporazum s Grčkom, kojim je promenjeno ime države u Severna Makedonija. Nakon toga Grčka je otvorila vrata njenim evropskim ambicijama, jer je do tada, zbog imena države, sprečavala bilo kakav napredak susedne zemlje na tom planu.

Makedonija, članica NATO-a

Makedonija je trebalo postati članica NATO-a još 2008., zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali zbog veta Grčke to je morala odložiti čak do pandemijske 2020. godine, a potom je konačno dobila i mogućnost da otvori pregovore o pristupanju EU.

No, tada je uskočila Bugarska koja već više od godinu dana sprečava početak pristupnih pregovora, a zadnji udarac Zaevu zadan je nedavno na samitu EU - Zapadni Balkan u Sloveniji gdje je zapravo poručeno da u sledećih, najmanje deset godina, proširenja neće biti. To je bio zadnji ekser u Zaevljev politički kovčeg.

Oformljeni VMRO DPMNE stalno je napadao Zaeva zbog promene imena države, a time nije dobio željeni rezultat.

Podsetimo, nekadašnji premijer i moćni lider VMRO-a Nikola Gruevski pobegao je u Mađarsku (u automobilu mađarskih diplomatskih tablica) pod skute svog saveznika Viktora Orbana nakon presude za korupciju te, navodno, u svom budimpeštanskom utočištu čeka povratak svojih na vlast kako bi se trijumfalno vratio u zemlju.

Pred Severnom Makedonijom teški su dani, a sada je i pitanje hoće li Brisel i kako reagovati jer lokalni izbori najava su dolaska ultradesničarskog, antievropskog i proruskog VMRO-a ponovno na vlast.

Pitanje je svakako hoće li se Arsovska sada na krilima ove pobede zadovoljiti Skopljem ili će i ona pokušati nešto na nacionalnoj razini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading