DA VEČNO ČUVA SRPSKU KAO KAD JE BILO NAJTEŽE U Bileći otkriven spomenik vojvodi Radovanu Radoviću (VIDEO)
Foto: Printscreen ATV

Njegov sin Miloš kaže da oseća ponos.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović od prvog dana bio je član Bilećkih dobrovoljaca.

„On je bio rođen da bude vojnik, vođa. Bio je izueztno hrabar, čestit i pošten, oličenje dobrote i hrabrosti. Svima nama je puno značio jer na frontu smo se jednostavno osećali sigurniji kada je bio sa nama“, kaže Vujović.

Komadant Bilećkih dorbovoljaca imao je poštovanja svakog borca u Hercegovini i Republici Srpskoj, kao i ta jedinica, kažu nekadašnji pripadnci Nevsinjske brigade.

 

 

Bilećki dobrovoljvi bili su na svim najtežim ratištima širom Republike Srpske. Bilo ih je oko 100, a njih 24 dalo je život za Republiku Srpsku.

Izuzetno zapažene rezultate Radovićeva jedinaca postiže sredinom 1992, u borbama na Podveležju, zatim tokom Mitrovdanske ofanzive, kao i u aprilu 1994. na goraždanskom ratištu i septembru iste godine na Prenju. Radović postaje član Srpske radikalne stranke 1994, a zatim ga je predsednik stranke dr Vojislav Šešelj proglasio i za četničkog vojvodu.

 

 

U sudskom procesu protiv Vojislava Šešelja, pred Haškim tribunalom, u svedočenju Vojislava Dabovića od 28. januara 2010, konstatovano je da je Rade Radović bio jedan od najhrabrijih i najčasnijih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i to da se za njega ne može vezati niti jedan zločin.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading