KRAJ IGRE Dodik poručio Bajdenovom specijalcu - Nema dogovora, otcepljenje Srpske se samo nameće
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Dodik je istakao da se otcepljenje Republike Srpske samo nameće.

- U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Dejtonski sporazum  - rekao je Dodik.

Istakao je da "Otvoreni Balkan" predstavlja dobru inicijativu.

- Postoje i oni koji su to problematizovali, ali ovakva inicijativa je definitovno dobrodošla i mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica dobrodošla je, kako god da se ona zvala - dodao je Dodik.

Dodao je je da su razgovarali na zahtev Eskobara.

- Dotakli smo se i ostalih važnih pitanja kao što  je potreba stabilizovanja političke situacije u BiH, koja već dugo živi u "nepravu" i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Gospodin Eskobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika. Ne plašim se sankcija, već sam pod američkim - rekao je Dodik.

Kaže da je prošlo je vreme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Srpske i Dejtonskog sporazuma.

Dodik je danas razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je tražio kandidatski status i ublažavnjenje 14 evropskih zahteva.

Rekao je i da je dobio uveravanja da je predsednica EK privržena ideji o proširenja EU, ali je naglasio da tamo ima drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

Milorad Dodik smatra da priča o evropskoj perspektivi, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading