ISPLIVALI SKANDALOZNI DETALJI IZ KORNOVOLA Bajden, Džonson i Morison sklopili AUKUS pakt dok je Makron bio u drugoj sobi, a onda pred njim ćutali
EPA/CHRISTIAN HARTMANN

 

To će biti njihov prvi kontakt nakon diplomatske krize između dve zemlje nastale čim su Vašington i London uvukli Australiju u svoj antikineski pakt AUKUS, a Kanbera objavila da raskida ugovor potpisan sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group o gradnji 12 klasičnih udarnih podmornica tipa Barakuda.

Predsednika SAD Džo Bajden sada traži da se telefonom čuje sa Makronom i "izvadi fleke"u američko-francuskim odnosima. Krajnji cilj je da predupredi moguću "francusku pobunu" unutar NATO.

Makron se, sasvim je izvesno, neće zadovoljiti Bajdenovim objašnjenjima. Moguće je da neće pristati ni na minimalni kompromis. Nije se zadovoljio ni objašnjenjem australijskog premijera Skota Morisona da je – zbog promenjene gopolitičke situacije u njegovom delu sveta – odustao od klasičnih podmornica jer želi atomske (koje će graditi u svojim brodogradilištima sa američkim atomskim tehnologijama).

Pojavile su se pretpostavke da će Bajden ponuditi Makronu da Francuzi ipak sagrade deo podmornica za Australiju ili da se generalno uključe u njihovu gradnju, ali da pogon bude – atomski i američki.

Većina komentara povodom ovog zaoštravanja bavi se povlačenjem francuskih ambasadora iz Vašington i Kanbere i izjavom šefa Makronove diplomatije Žan-Iva Driana, da su tri članice novog antikineskog pakta njegovoj zemlji „zabile nož u leđa“. Međutim, čini se da su stvari još gore.

Britanski Tajms otvoreno piše da su se Bajden, Džonson i Morison o formiranju AUKUS dogovarali još u junu na samitu G7 u Kornvolu. Dok su u susednim kancelarijama – ništa ne sluteći – bili ostali učesnici, među njima i Makron.

Isti list tvrdi da je Morison sa tog samita odleteo u Pariz da Makronu i lično potvrdi privrženost sporazumu o gradnji podmornica. Na tom samitu bili su i ključni lideri Evropske unije koji su najavili da će sredinom septembra predstaviti dugo formulisanu novu strategiju EU u indo-pacifičkom regionu.

Amerikanci, Britanci i Australijanci su informaciju o formiranju AUKUS objavili dan pre nego što je komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel trebalo da predstavi novu strategiju EU.

Volfgang Munhau, direktor analitičke grupe Euroobaveštajne službe, bez diplomatskog uvijanja nazvao je AUKUS „katastrofom za Evropu“. Trojni antikineski pakt je težak udarac i za NATO koji je bio isključen iz dogovaranja kao i Francuska i EU.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading