BAKIROVA ŽENA NA PROVERI Tužilaštvo formiralo predmet protiv Sebije Izetbegović
Foto: Printscreen

Ova informacija potvrđena je za portal "Avaza" iz Tužilaštva KS.

 - Po primljenoj informaciji formiran je predmet u kojem se vrše provere - kazala je Azra Bavčić, portparolTužilaštva KS. 

Radilo se o nepotpunim podacima

Mediji navode da je predmet formiran nakon izveštaja Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP), ali i pisanja medija i dopisa iz Zagreba koji je stigao Rifatu Škrijelju, rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA)

Medicinski fakultet u Zagrebu potvrdio je pre mesec dana da za generalnau direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi verodostojnost indeksa i izdati uverenje o položenim ispitima na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ovi podaci prosleđeni su Rifatu Škrijelju, rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Škrijelj je odlučio pre dva mjeseca da traži od Medicinskog fakulteta u Zagrebu podatke na osnovu kojih bi se potvrdila verodostojnost indeksa koji je objavljen u medijima, a u kojem je bilo dosta nelogičnosti. Radi se o fotokopiji indeksa izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine.

Pošto se radilo o nepotpunim podacima, zatraženi su odgovori iz Zagreba, koji su stigli bh. institucijama na odgovor.

- Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. aprila 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound ic clinical medicine u akademskoj 1992./1993. godini pod matičnim brojem studenta 4690114. U dosijeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu - navodi se u odgovoru dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijana Klarice.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo pre dve sedmice su okončali inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Utvrđeno je da Sebija Izetbegović kao dokaz školovanja u Zagrebu ima samo kopiju indeksa. Iz KUIP-a su jasno naznačili zašto su potrebne dodatne provere u vezi s njenim obrazovanjem.

Sporno je kako je studij upisala 2. marta 1993. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading