ZEMLJOTRES POGODIO MEKSIKO Misteriozna svetlost se pojavila na nebu, a onda je tlo počelo da se trese... (FOTO/VIDEO)
AP Photo/ Bernardino Hernandez

Epicentar je bio u blizini grada Akapulka na dubini od 20 kilometara, a potres se osetio i Meksiko Sitiju, koji je 370 kilometara udaljen od obale, prenosi Rojters.

Delovi glavnog grada Meksika i Akapulka ostali su bez struje. Lokalne vlasti potvrdile su da je jedna osoba nastradala pri padu komunalnog stuba, a za sada nema izveštaja o većoj materijalnoj šteti od potresa.

Svetlost na nebu

Na nebu je zabeležena jaka svetlost koja je sve začudila.

Iako su se pojavile informacije da se radi o eksplozijama na električnim vodovima, moguće objašnjenje je i da se radi o prirodnom fenomenu koji se pojavljuje kod snažnijih potresa.

Kad se tektonske ploče trljaju jedna od drugu, duž vertikalnih racepa stvara se električni naboj koji može da putuje prema površini i u interakciji s atmosferom stvori svetlost.

Potres je zatekao putnike u kabinama žičare u glavnom gradu Meksika. Proveli su nešto više od sat vremena zaglavljeni između dve stanice.

- Bilo je to vrlo ružno iskustvo. Nisu nam ništa rekli. Čuli smo upozorenje na potres, počelo je da se trese, a žičara se zaustavila - rekla je Gabriela Kruz, putnica u jednoj od kabina.

Poplave

Obilne padavine uzrokovale su poplavu u bolnici u meksičkoj državi Hidalgo, a poginulo je 17 pacijenata.

Rijeka se izlila iz korita, a voda je zatim prekinula dovod struje u bolnicu u gradu Tula. Neke žrtve bile su zaražene korona virusom i liječile su se terapijom kisikom.

Spasioci su uspjeli evakuisati oko 40 pacijenata.

U međuvremenu, čamac koji je prevozio guvernera države Omara Fayada je potonuo. Kasnije je napisao na Twitteru da je "živ i zdrav", dodajući da će državne vlasti nastaviti koordinirati hitne operacije u pogođenim područjima.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading