VRAĆA SE AL KAIDA Zapad:  U bliskoj budućnosti može doći do reprize 11. septembra!
EPA/YAHYA ARHAB

 

Prema proceni američkih obaveštajnih agencija, talibani će „pregaziti“ avganistansku prestonicu Kabul za 30 do 90 dana. Tajne službe su upozorile građane SAD da odmah napuste zemlju na bilo koji mogući način, a predsednik Džo Bajden je naredio hitnu evakuaciju američke ambasade u Kabulu.

VRAĆA SE AL KAIDA Zapad:  U bliskoj budućnosti može doći do reprize 11. septembra!

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Bajden naredio hitnu evakuaciju!

Iako je povlačenje američke vojske iz Avganistana gotovo pri kraju, Pentagon je saopštio da će poslati dodatnih 3.000 vojnika u roku od 48 sati, kako bi pomogli u evakuaciji osoblja ambasade SAD. Visoki zvaničnik američke ambasade nedavno je govorio za TV mrežu SiBi-Es i tom prilikom istakao da plan za brzu akciju postoji, ali je problem u tome što je za svaku evakuaciju neophodan aerodrom u Kabulu, koji je pod prismotrom talibana.

VRAĆA SE AL KAIDA Zapad:  U bliskoj budućnosti može doći do reprize 11. septembra!

EPA/STRINGER

 

 

Talibani devojčice pretvaraju u seksualno roblje

Talibanski borci idu od vrata do vrata i prisilno se žene devojčicama od 12 godina i teraju ih na seksualno ropstvo dok od vladinih snaga oduzimaju delove Avganistana, prenosi „Dejli mejl“. Džihadistički komandati naredili su imamima u područjima koja su zauzeli da im donesu spisak neudatih žena starosti od 12 do 15 godina, kako bi se njihovi vojnici oženili njima jer ih smatraju ratnim plenom koji treba da podele pobednici. Islamisti su išli od vrata do vrata kako bi potražili svoje „nagrade“, a čak su i pregledali porodične garderobe kako bi ustanovili uzrast devojčica pre nego što ih prisile na seksualno ropstvo.

Oni su, inače, posle žestokih sukoba sa vladinim snagama juče osvojili Kandahar, drugi grad po veličini u Avganistanu, što zapadni mediji opisuju kao „veliki korak unazad“ za vladu predsednika Ašrafa Ganija koga Amerika podržava, a zauzeli su i Herat, treći najveći grad. Televizija Al-Džazira u komentaru navodi da je pad dva velika grada znak da Avganistanci podržavaju talibane.

VRAĆA SE AL KAIDA Zapad:  U bliskoj budućnosti može doći do reprize 11. septembra!

EPA/STRINGER

 

 

Prekinuta deportacija iz Evrope

Nemačka i Holandija objavile su juče da će prekinuti deportaciju izbeglica iz Avganistana dok talibani svakog dana osvajaju deo po deo teritorije u ovoj, ratom razorenoj zemlji. Potpuno neočekivana odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što su upravo ove dve zemlje, zajedno sa Austrijom, Belgijom, Danskom i Grčkom, uputile pismo Evropskoj komisiji sa molbom da nastave sa deportacijom izbeglica iako se situacija u Avganistanu naglo pogoršala. U pismu su tada tvrdili da će zaustavljanje deportacije poslati pogrešan signal, kao i da će dodatno motivisati i druge Avganistance da napuste svoje domove i krenu ka EU. U Nemačkoj trenutno oko 30.000 Avganistanaca čeka na deportaciju

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je juče da je „izuzetno zabrinut“ što talibanska ofanziva Avganistan pretvara u dezintegrisanu državu koja će opet postati pogodno tlo za militante kao što je ozloglašena teroristička organizacija Al Kaida, koja će se sada „verovatno vratiti“.

- Zemlje kao što je sada Avganistan, gotovo potpuno uništen, pravi su raj za teroriste. Al Kaida će se sigurno vratiti - rekao je Volas za TV Skaj, a mediji u SAD prenose izjavu neimenovanog bivšeg visokopozicioniranog agenta CIA, koji je upozorio da bi u bliskoj budućnosti mogao da se desi veliki teroristički napad, poput onog 11. septembra 2001. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading