VRISAK NA JELISEJSKIM POLJIMA! Makron izveo Legiju stranaca u Pariz, konj završio na zemlji! (FOTO)
Tanjug/Ap

Tokom vojne parade dogodio se i incident, kada je pripadnik konjičke jedinice pao sa konja. Sa njim je na zemlji završila i nesrećna životinja, ali na sreću nije bilo povređenih.

Francuski zvaničnici ograničili su broj ljudi kojima je bio dozvoljen pristup na 10 hiljada, što je više nego dvostruko manje od uobičajenih 25 hiljada, koji se obično poređaju duž čuvenog bulevara kako bi pratili tradicionalnu vojnu paradu.

VRISAK NA JELISEJSKIM POLJIMA! Makron izveo Legiju stranaca u Pariz, konj završio na zemlji! (FOTO)

Tanjug/Ap

 

Pristutni su, prema izveštajima, morali da pokažu specijalne propustnice, kao dokaz da su potuno vakcinisani, da su se nedavno oporavili od virusa ili imali negativan test na koronavirus. Zbog snažne kiše paradi je prisustvovalo manje ljudi.

Ceremoniju je vodio francuski predsednik Emanuel Makron, dok je oko 5.000 vojnika marširalo Avenijom Šanzelize, a nadletali ih francuski ratni avioni tradicionalno ispuštajući dim u boji francuske zastave. Među prikazanim jedinicama našli su se i pripadnici Legije stranaca.

Posebna počast na ovogodišnjoj paradi ukazana je evropskoj jedinici specijalnih snaga, koju su predvodili Francuzi, poznatoj po imenu Takuba, čiji su pripadnici poslati u region Sahela u Africi. Vojnu paradu otvorilo je oko 80 vojnika iz Švedske, Estonije, Italije, Belgije, Portugala i Holandije.

Prošle godine, zbog koronavirusa, parada je otkazana, a umesto nje održana je ceremonija u čast zdravstvenih radnika u prvim borbenim redovima. Bilo je to prvi put od završetka Drugog svetskog rata da parada za Dan Bastilje nije održana.

Francuski državni praznik obeležava se u znak sećanja na upad u Bastilju, tvrđavu u kojoj su držani politički zatvorenici, 14. jula 1789. godine. Taj događaj smatra se početkom Francuske revolucije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading