ŠKOLARCI NADMUDRILI SISTEM SOKOM OD POMORANDŽE Masovno lažiraju TEST NA KORONU, a koriste i druge proizvode!
pixabay.com

Video snimci o tome kako se pomoću soka dobija lažno pozitivni rezultat postali su hit na društvenoj mreži TikTok i do sada imaju više od 6,5 miliona pregleda.

Razlog za pozitivan rezultat nije u tome što pomorandža sadrži virus već je ključ u kiselosti koju ova voćka sadrži, a koja utiče na hemijske supstance u samom testu. Ovaj efekat može se, prema nekim izveštajima, postići i pomoću kečapa i koka kole, piše Gardijan.

Jedan nastavnik je izjavio da su mu njegovi učenici rekli kako postoji metoda da se rezultat lažira i kako je to "odličan način da se dve nedelje odsustvuje iz škole".

Profesor Andrea Sela sa Univerziteta u Londonu kaže da nije iznenađen.

- Ako neko namerno petlja sa protokolom, naravno da ćete imati lažan rezultat.

Ovaj trik je postao jako popularan na TikToku gde ljudi pokušavaju da postignu isto sa različitim tečnostima.

Džon Diks, profesor biostatistike na Univerzitetu Birmingem, ipak kritikije ovaj trend.

- Lažno pozitivan rezultat ne pogađa samo pojedinca već i porodicu i školu. Postoje drugi načini da se dobije opravdan izostanak iz škole - kaže on.

Mark Lorč, profesor hemije sa Univerziteta Hul, rekao je da je moguće da se lažni test primeti tako što će se test oprati tečnošću koja će vratiti ph vrednost testu. Lažni test će posle ovakvog postupka biti negativan.

Iako je ovo jako domišljat, a lak način da se izostane iz škole, ovako se može prevariti samo brzi test. PCR testovi, koji su daleko pouzdaniji ne mogu se lažirati, tako da britanske školarce, nažalost, čeka povratak u školu i kazna ako se ispostave kao negativni na PCR testiranju.

Ipak, nema sumnje da će mnogi i dalje pokušavati da nadmudre sistem ovim trikom ili da izmisle nešto novo - za mnoge je ovo još jedan uzbudljiv izazov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading