IZNENADILI SMO NEPRIJATELJA General Kelečević otkrio kako je srpska vojska oslobodila KORIDOR ŽIVOTA!
Foto: Printscreen

Tako je pričao nekadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa general Boško Kelečević.

Prisećajući se ratnog puta i mjesta kroz koje je prošao, Kelečević ističe Derventu, jer je tu bio spoj Prvog i Istočno-bosanskog korpusa.

- Uvek je spoj rak-raka. Osetljivo. Zato su tu i udarili, na spoj, jer su očekivali da će najlakše ostvariti cilj, probuditi taj deo, a Republiku Srpsku preseći. Da to na vreme nije otkriveno i formiran sistem rukovođenja i komandovanja, kakav je formiran, teško da bi se, Boga mi, Republika Srpska očuvala - kazao je Kelečević.

Saglasan da je bitka za koridor bila jedna od najblistavijih Vojske RS, naglašava da je gubitaka bilo dosta i sa jedne i sa druge strane.

- Bilo je tu teških momenata, dosta problema u komandovanju, veliki broj jedinica, a malo profesionalaca pa su se morale izvlačiti starešine iz drugih formacijskih mesta da bi se pokrilo. Tu je posebnu ulogu odigrao i stepen iznenađenja. Neprijatelj je očekivao da se na drugi način i pravac ispolji težište - priča penzionisali general.

Godišnjica proboja koridora se svake godine obeležava u Srpskoj, a skoro svaki put se ponovi slavna rečenica kojom je započeta operacija "Koridor", odnosno naređenje koje je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske RS general Momir Talić izdao tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu taktičke grupe jedan Novici Simiću: "Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da deca umiru!".

- Ta rečenica je odzvanjala stalno - priča Kelečević.

Ostaje, kaže, žal što neki od ključnih nosilaca akcije "Koridor" nisu više među nama, ali se njihov podvig pamti.

Vojna operacija koja je okončana probojem koridora trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cele Posavine. Probojem je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika. Poginula su 273 borca Vojske RS, 70 pripadnika MUP-a RS i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. Oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbeđivanja koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na Savu u Brodu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading