DODIK O KORIDORU Osnova celovitosti Republike Srpske
Foto: Printscreen

"Operacija Koridor života bila je velika, uspešna i jedna od najznačajnih akcija Vojske Republike Srpske kojom je zaokružena teritorija Republike Srpske, što joj daje istorijsku dimenziju, jer je objedinjen istočni i zapadni deo Republike Srpske", naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Proboj Koridora obezbedio je da Republika Srpska bude jedinstvena teritorija i spojena sa maticom Srbijom."Ova operacija je bila iznuđena, a dodatni motiv za njenu realizaciju bila je smrt 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika", naveo je on povodom obeležavanja godišnjice te operacije.


Dodik je naglasio da je dužnost svih u Republici Srpskoj da neguju sećanje na heroje koji su tokom te operacije obezbedili teritorijalnu celovitost i opstanak srpskog naroda zapadno od reke Drine, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U Dugoj Njivi kod Modriče obeleženo je danas 29 godina od operacije Koridor, kojom je u vreme rata u BiH 1992-1995. posle 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada, spojeni istočni i zapadni delovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Obeležavanju su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, kao i članovi Moto-kluba "Noćni vukovi", prenosi portal RTRS.

"Želim da vas podsetim na cinizam i ponašanje međunarodne zajednice, koja se oglušila da pruži i dozvoli humanitarnu pomoć. A rezultat toga bio je smrt 12 beba u Banjaluci. Morali su da izgube bitku sa životom samo zato štio nisu hteli da dopuste da dođe kiseonik u Banjaluku", rekao je Višković. 
U operaciji "Koridor 92" poginulo je 413 boraca, a 1.918 je ranjeno.



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading