NASTUPA POTPUNA ZABRANA! Ako idete u Hrvatsku ili EU, ove stvari od jula više ne smete da koristite!
Foto: Alo!

Evropska komisija objavila je u ponedeljak smernice o pravilima EU o plastici za jednokratnu upotrebu i Provedbenu odluku o praćenju i izveštavanju o ribarskom alatu na tržištu i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu.

Cilj je smanjiti količinu otpada od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i ribolovnog alata u moru i podstaći prelazak na kružnu ekonomiju s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Države članice moraju do 3. jula ove godine osigurati da se određeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu više ne stavljaju na tržište EU.

Sve članice moraju od 2022. godine da ispune donete mere.

NASTUPA POTPUNA ZABRANA! Ako idete u Hrvatsku ili EU, ove stvari od jula više ne smete da koristite!

EPA

 

Kad je Direktiva donešena naglašeno je kako se problem stalnog porasta nastanka plastičnog otpada i ispuštanja plastičnog otpada u okolinu, posebno u more, mora rešiti kako bi se ostvario kružan životni ciklus plastike.

Plastika čini više od 80 posto morskog otpada koji se nalazi u morima u celom svetu. Plastični otpad štetan je za život u moru i bioraznolikost.

Šta se zabranjuje?

Prema Direktivi, definicija plastike znači materijali koji se sastoje od polimera kojima su mogu dodati ili druge tvari i koji može funkcionirati kao glavna strukturna komponenta gotovih proizvoda, osim prirodnih polimera koji nisu hemijski modificirani. Direktiva izuzima boje, tinte i ljepila.

Plastični proizvod za jednokratnu uporabu znači proizvod koji je u celosti ili delomično izrađen od plastike i nije predviđen za višekratnu upotrebu.

Obično su namenjeni upotrebi samo jednom ili kratko vreme pre nego što se bace.

Za koje plastične proizvode za jednokratnu uporabu važe nova pravila?

Zabranjuju se:

- štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za mešanje napitaka, štapići namenjeni pričvršćivanju na balone, kao i šolje, spremnici za hranu i piće izrađeni od ekspandiranog polistirena, i svi proizvodi od oksorazgradive plastike.

NASTUPA POTPUNA ZABRANA! Ako idete u Hrvatsku ili EU, ove stvari od jula više ne smete da koristite!

EPA

 

- Za neke druge proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu, poput ribolovnog alata i vlažnih maramica, predviđene su druge mere poput ograničavanja njihove upotrebe, smanjenja potrošnje itd.

- Na jedan deo plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu odnose se zahtevi u pogledu označavanja kako bi se potrošači upoznali s prisutnošću plastike u proizvodu i odgovarajućim načinom zbrinjavanja otpada. To su higijenski ulošci, tamponi i aplikatori za tampone; vlažne maramice, tj. prethodno ovlažene maramice za ličnu njegu i upotrebu u domaćinstvu; duvanski proizvodi s filterom i filteri koji se stavljaju na tržište za upotrebu u kombinaciji s duvanskim proizvodima; čaše za napitke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading