Nesreća u Indoneziji
Tanjug/AP
Nesreća u Indoneziji, Foto: Tanjug/AP

Navodno, oni su zatražili da se avion vrati na aerodrom u Džakartu pre nego što je letelica izgubila kontakt sa kontrolom leta.

Pročitajte još:

 

Avion je zatražio hitno sletanje gotovo odmah nakon što je poleteo, a vlasti izgubile kontakt nakon toga.

"Još ne znamo da li je iko preživeo. Nadamo se i molimo, ali ne možemo ništa da potvrdimo", rekao je direktor indonežanske Agencije za pretragu i spasavanje Mohamed Sjuaugi, dodavši da nikakav upozoravajući signal nije primljen sa avionskog predajnika za hitne situacije.

 

Indonežanska avio-kompanija je saopštila da je potpuno nov avion, koji je oko 6.20 sati po lokalnom vremenu poleteo ka Pangkal Pinangu na ostrvu kod Sumatre, prevozio 181 putnika, među kojima jedno dete i dve bebe, kao i osam članova posade.

U avionu su se nalazila i najmanje 23 vladina zvaničnika koji su, kako je rekao portparol kontrole leta, tražili da se avion vrati i pre nego što je izgubljen kontakt s letelicom.

"Još se ne usuđujemo da kažemo šta se dogodilo, ili šta se nije dogodilo, zbunjeni smo jer je ovo bio nov avion", rekao je Rojtersu izvršni direktor "Lajon era".

Ta kompanija je saopštila da je avion bio ispravan i da su pilot i kopilot zajedno imali dosad ostvarenih 11.000 sati letanja.

 

Direktor indonežanskog Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da ne može da potvrdi uzrok nesreće dok se ne pronađu crne kutije. Što se meteoroloških uslova tiče, u trenutku kada se nesreća dogodila nebo je bilo vedro.

Podaci sa portala za praćenje letova FlightRadar24 pokazuju da su se prvi znaci da nešto nije u redu pojavili oko dva minuta nakon poletanja, na visini od 610 metara.

 

Avion se potom spustio i skrenuo levo, pa se ponovo popeo i počeo da dobija na brzini, ali je na visini od 1.113 metra sa njim izgubljen kontakt, oko 15 kilometara severno od indonežanske obale.