POJAVILA SE NOVA SUPSTANCA U KIŠI, STVORIO JU JE ČOVEK! Naučnici na nogama, evo šta nam sada pada sa neba!
Naučnici su zabeležili povećanje koncentracije trifluorosirćetne kiseline (TFA) u padavinama, objavio je časopis Nature .
Kad god kiša ili sneg padnu sa neba, sa njima pada i hemikalija koju je stvorio čovek, a koja se zove trifluorosirćetna kiselina (TFA). Širom sveta, ova hemikalija se pojavila u jezerima i rekama, flaširanoj vodi i pivu, žitaricama i životinjskoj jetri. pa čak i u ljudskoj krvi i urinu. I gde god istraživači mere promene u nivoima TFA, otkrivaju da koncentracije rastu.
Tokom poslednje četiri decenije, nivoi TFA su porasli pet do deset puta u listovima i iglicama vrsta drveća u Nemačkoj- Istraživači su takođe dokumentovali rastuće nivoe TFA u kanadskim jezgrima i u podzemnim vodama u Danskoj-
TFA se akumulira delimično zato što prirodni procesi ne mogu da prekinu njene jake molekularne veze.
Da li je TFA štetna?
Naučnici nastavljaju raspravu o stepenu opasnosti kiseline.
Devedesetih godina prošlog veka, istraživači AFEAS-a su zaključili da TFA nije akutno toksična, pozivajući se na ranije studije u kojima je TFA davana miševima i pacovima. Bile su potrebne ogromne količine da bi se ubile životinje, i prema toj metrici, utvrđeno je da je TFA „otprilike jednako toksična kao kuhinjska so“, kaže Tomas Kahil, toksikolog za životnu sredinu na Državnom univerzitetu Arizone u Tempeu.
Mnogi naučnici smatraju da se TFA ne nakuplja u organima i tkivima, već se ponaša kao so. „Ja je vidim kao hlorid“, kaže hemičar Skot Maburi.
Međutim, nivoi TFA bi i dalje mogli da porastu kod ljudi jer se molekul stalno konzumira kroz hranu i vodu, a nivoi u tim izvorima rastu, kaže Friling. Nakon merenja TFA u uzorcima ljudskog urina, on smatra da je izloženost ishranom veća nego što mnogi naučnici pretpostavljaju. Tomas Kahil, toksikolog za životnu sredinu, koji je pronašao TFA u desetinama namirnica, slaže se.
Pojednine studije pokazuju da visoki nivoi TFA mogu štetiti ljudskom zdravlju, kaže Džejmi DeVit, toksikolog na Državnom univerzitetu Oregona u Korvalisu. DeVit planira da započne 30-dnevne studije koje izlažu miševe TFA preko kože, tražeći efekte na imuni sistem.
Neki istraživači su više zabrinuti zbog efekata TFA na biljke i ekosisteme. Biljke apsorbuju TFA zajedno sa vodom kroz korenje, ali TFA ne napušta biljku zajedno sa isparanom vodenom parom. „Ne može da ispari“, kaže Kehil.
Istraživači AFEAS-a pokušali su da reše ove probleme 1990-ih godina uzgajajući useve, uključujući suncokret, pšenicu, kukuruz, pirinač i soju, u zemljištu i vodi kontaminiranoj TFA. Osim inhibicije rasta na visokim nivoima (iznad 1 miligrama po litru), istraživači uglavnom nisu pronašli ništa.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)