Uzrok požara u hotelu u Turskoj
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/ Ihlas News Agency

Sigurnosne kamere zabeležile su trenutak kada je izbio požar u hotelu Grand Kartal, u kojem je 21. januara stradalo 78 osoba. Istragom je utvrđeno da je uzrok bio kvar na kuhinjskom uređaju „grill plate“, koji je ostao uključen tokom pripreme doručka. Zbog neispravnog termostata, uređaj se nastavio pregrevati, što je izazvalo zapaljenje.

Požar je izbio na četvrtom spratu, u restoranskom delu poznatom kao "show", a dodatno se proširio kada su se zapalile masnoće i industrijsko sredstvo za čišćenje. Vatra je potom zahvatila kantu za smeće i izazvala curenje gasa iz obližnjeg LPG creva, što je dovelo do eksplozivnog širenja požara.

Istražitelji su utvrdili da restoran nije imao osnovne protivpožarne mere — nisu postojali detektori dima i toplote, automatski sistem za gašenje, ni vidljivi protivpožarni aparati. Jedini aparat pronađen je kraj stuba, ali ga osoblje nije primetilo ni pokušalo upotrebiti.

U istrazi je priveden 41 osumnjičeni, a 28 je zadržano u pritvoru. Među njima su vlasnik hotela Halit Ergal, članovi njegove porodice, menadžment hotela, kao i lokalni funkcioneri iz Bolua. Detaljan izveštaj stručnjaka na 189 strana ukazuje na ozbiljne propuste u bezbednosti i održavanju objekta.

Snimci prikazuju kako plamen iz "grill plate" uređaja brzo zahvata restoran, dok se dim širi i izaziva paniku među zaposlenima, koji pokušavaju da pobegnu iz objekta.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading