Njujork
EPA
Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči, upozorio je da bi dnevni rast novih slučajeva koronavirusa u SAD, trenutno oko 40.000, mogao da dostigne 100.000, ako ljudi ne budu ponovo poštovali smernice za socijalno distanciranje i nosili maske.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti takođe je naveo da SAD ne mogu da računaju na dostupnost bezbedne i efikasne vakcine za kovid- 19 i pozvao Amerikance da se zajedno bore protiv virusa koji se naglo širi u velikim delovima zemlje, prenosi Glas Amerike.

Fauči je pred američkim Kongresom rekao da su stručnjaci koji se bave razvojem vakcine "umereno optimistični" kada je u pitanju njena efikasnost.

"Izuzetno je važno da imamo bezbednu i efikasnu vakcinu dostupnu svima u ovoj zemlji", rekao je Fauči tokom svedočenja pred senatskim odborom, ali je dodao da nema garancija da će se to dogoditi.


KARANTIN ZA 16 DRŽAVA SAD

Američka savezna država Njujork dodala je na listu za obaveznu samoizolaciju još osam saveznih država, tako da je sada uveden četrnaestodnevni karantin za 16 saveznih država.

„Sada imamo 16 zemalja koje ispunjavaju razloge za karantin, tako da je situacija sve gora," izjavio je Kuomo za TV kanal NY1 i dodao da je to ozbiljan problem.

Kuomo je rekao da od danas svako ko doputuje iz Kalifornije, Džordžije, Ajove, Ajdaha, Luizijane, Misisipija, Nevade i Tenesija mora u četnaestodnevni karantin. Prošle sedmice karantin je proglašen, između ostalih, i za Arizonu, Floridu, Teksas...

PROČITAJTE JOŠ: