MONIKA ZAJKOVA: Bilateralni odnosi Severne Makedonije i Srbije na zavidnom nivou
Tanjug/Dimitrije Goll

Bilateralni odnosi Severne Makednije i Srbije na zavidnom su nivou, naročito nakon rešavanja decenijskog spora između Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije i Srpske pravoslavne crkve, izjavila je poslanica Liberalno-demokratske partije u Sobranju Severne Makedonije Monika Zajkova.

"Istorija ne pamti primere gde je ijedan spor prevaziđen bez zajedničke želje, uvažavanja, dijaloga i pre svega volje. Smatram da ova relacija doživljava jedan period renesanse", rekla je Zajkova u intervjuu za Politiku.

DA OBEZBEDIMO SIGURNU ZIMU ZA SVE GRAĐANE Vučić održao video konferenciju sa Ramom i Kovačevskim (FOTO)

Ona je navela da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pokrenula proces stvaranja jake ekonomske zone koja će, dodala je, dodatno unaprediti političke i ekonomske odnose i ojačati kulturne veze među nacijama.

"Ovaj strateški koncept daje rezultate i zbližava nas, ali se nadam da će biti apsolviran ulaskom zemalja koje su deo njega u EU", rekla je Zajkova.

Navela je da je proces evrointegracija u ovim uslovima de fakto otežan zbog same prirode događaja vojnog sukoba, energetske krize, posledica pandemije, te dodala da je inicijativa "Otvoreni Balkan" sasvim dobro alternativno rešenje u srednjem roku, ali da nije zamena za ulazak u EU.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading