GREJNA SEZONA U ZALETU, TOPLANE RADE PUNOM PAROM Krenulo grejanje širom Srbije, isporuka toplotne energije kontinuirana
Foto: Alo.rs

 

Predsednik poslovnog udruženja "Toplane Srbije“ Dejan Stojanović izjavio je danas da sve toplane u zemlji isporučuju toplotnu energiju potrošačima bez većih problema i da se neće smanjivati temperatura u stanovima i poslovnim prostorima.


"Svi su jutros počeli sa isporukom toplotne energije, samo je u nekoliko gradova bilo sitnijih problema koji su otklanjani u toku dana. Radi se uglavnom o problemima na šahtovima ili cevima distributivne mreže. Isporuka se odvija kontinuirano i u skladu sa propisima o načinu snabdevanja potrošača toplotnom energijom“, rekao je Stojanović za Tanjug.

Napomenuo je da je propisana temperatura u zagrevanom prostoru između 19 i 21 stepen Celzijusa i da će isporuka grejanja biti obustavljena u slučaju povećanja spoljnih temperatura.

„Kratkoročna prognoza za nekoliko narednih dana kaže da će već od vikenda početi niže temperature, tako da će isporuka toplotne energije biti kontinuirana“, naveo je Stojanović.

 

DANAS TOPLA PROBA U BEOGRADU Od 1. novembra počinje grejna sezona



Naglasio je da su obezbeđene dovoljne količine gasa, mazuta i lož ulja za sve kotlarnice u zemlji.

"Što se tiče prirodnog gasa, skladišta u Banatskom Dvoru i Mađarskoj su puna, toplane su obezbedile dovoljne količine zaliha mazuta i lož-ulja i nešto su ih i povećale tokom oktobra, tako da sada imamo stabilnu situaciju, ukoliko ugovoreno količine gasa budu ulazile u državu“, rekao je Stojanović.

Precizirao je da su toplane nabavile količine mazuta i lož-ulja koje su dovoljne za 25 do 30 odsto grejne sezone, ali i dodao kako se ostatak zaliha nalazi u državnim skladištima.

„Nešto se nalazi u operativnim, nešto u robnim rezervama. Imamo jako dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i sa vladom. Takvu smo situaciju imali i prošle godine, kada smo brzo reagovali prema nekim toplanama koje nisu imale dovoljno energenata, poput Zaječara, pa su obezbeđene neophodne količine“, rekao je Stojanović .

On je naglasio da neće biti smanjivana temperatura u zagrevanom prostoru i precizirao da je takva mera pominjana samo u slučajevima gde se prostor zagreva iznad propisane temperature.

„Sve što smo pricali o potencijalnom smanjenju temperature grejanog prostora se odnosi na ono gde je bilo 23, 24 stepena, a ne da se sa 19 stepeni spušta na 17 ili 16 stepeni, jer će u tom slučaju ljudi da se dogrevaju na električnu energiju, što nam nije cilj, jer elektro i toplansko snabdevanje moraju da rade sinhronizovano kako bismo imali stabilnost sistema“, objasnio je Stojanović.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
POPE

02.11.2022 18:01

Toplana u Majdanpeku je pocela grejanje pre nedelju dana. Soliter u N. Tesle 16 ima 9 spratova a jedan deo solitera nema grejanje od 6 do 9 sprata. Linija nema dovod tople vode. Intervenisali smo kod svih u toplani cak i kod direktora i svi su nam rekli da popravimo sami. Ne znamo ni sta treba popraviti ni gde ni kako. Toliko o uspelom pocetku grejanja. A o neljubaznosti i bahatom ponasanju zaposlenih u toplani drugom prilikom.