ODLIČAN KREDITNI REJTING SRBIJE: Ministar Siniša Mali objavio lepe vesti za našu državu (FOTO)
Foto: Ministarstvo finansija

Povodom toga se oglasio i ministar Siniša Mali na Instagramu.

- Agencija Fitch navodi da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom i fiskalnom politikom, koju vodi Vlada Republike Srbije, kao i snažnim rastom BDP-a tokom prethodne godine. Snažan rast ekonomske aktivnosti, rast poreskih prihoda, uz postepeno ukidanje Vladinih mera za podršku privredi, uticali su na smanjenje deficita opšte države, koji je u 2021. godini iznosio 4,2% BDP-a. Takođe, Agencija Fitch očekuje nastavak postepenog smanjivanja budžetskog deficita, i predviđa njegovo smanjenje na 3,1% BDP-a u 2022. godini, odnosno na 1,8% BDP-a u 2023. godini.

- Zahvaljujući snažnom oporavku domaće tražnje, u 2021. godini ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda od čak 7,5%. Takođe, i u narednim godinama očekuje se rast BDP-a iznad dugoročnog trenda. Agencija smatra da je očuvan jak bankarski sektor, ostvaren rast kreditne aktivnosti, smanjeno učešće problematičnih kredita, kao i da su preduzete pravovremene i sveobuhvatne fiskalne i monetarne mere.

- Odgovorno vođenje ekonomske politike u prethodnim godinama i dobri ekonomski rezultati, ostvareni u periodu pre i zadržani tokom pandemije, rezultirali su postizanjem stabilnih i održivih javnih finansija, a efekti krize u Republici Srbiji su znatno ublaženi - napisao je Mali.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading