Kragujevac prvi grad u Srbiji domaćin delegaciji francuskih privrednika
grad Kragujevac

Nakon svečanog prijema u zgradi Grada koji je organizovao gradonačelnik, Nikola Dašić, radni deo posete koji je podrazumevao konkretne razgovore o privrednoj saradnji nastavljen je u prostorijama Regionalne privredne komore.Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Kragujevac je prvi grad koji se odazvao ovoj inicijativi koja podrazumeva niz sastanaka i komunikaciju ne samo gradonačelnika sa ambasadorom Francuske, već i međusobne razgovore između privrednih komora i „B2B“ sastanke potencijalnih investitora. Smatram da je to odlična inicijativa za unapređenje i povećanje obima saradnje između investitora Francuske i države Srbije. Već imamo dobre relacije sa Francuskom. Preko 80% svih francuskih investicija u čitavom regionu je upravo u Srbiji, što znači da mi jesmo država koja privlači kvalitetne investitore, ali svakako da na tome treba i dalje raditi – kaže gradonačelnik Nikola Dašić.

„Bonžur Kragujevac“ je inicijativa Francusko-srpske privredne komore  koja ima za cilj da spoji dinamiku francuskih preduzeća sa dinamikom razvoja grada Kragujevca koji ima želju da se razvija, i u oblasti visokih tehnologija.

Kragujevac prvi grad u Srbiji domaćin delegaciji francuskih privrednika

grad Kragujevac

 

Danas sam imao zadovoljstvo da razmenim mišljenja sa gradonačelnikom Kragujevca, gospodinom Nikolom Dašićem o već postojećoj saradnji, pa i u oblasti kao što je „frankofonija“. Želimo da razvijamo saradnju i u toj oblasti, ali i na novim poljima kao što je  zaštita životne sredine, i to je jedna važna tema i u nacionalnom okviru u Srbiji – kazao je Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji.

Jedna od ideja koja je najavljena ovom prilikom je raspisivanje konkursa koji se odnosi na temu održivih gradova. Ideja je da gradovi predstave svoje projekte koji su vezani za održivi razvoj u smislu zaštite životne sredine, prerade otpada, „smart city“ rešenja.

Francusko-srpska privredna komora je prva francusko-srpska poslovna mreža u Srbiji osnovana 2009. godine koja broji preko 130 preduzeća. Osnovna misija ove mreže je podsticanje ekonomske i trgovinske saradnje između ove dve zemlje, povećanje francuskih investicija u Srbiji i posledično otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Kragujevac prvi grad u Srbiji domaćin delegaciji francuskih privrednika

grad Kragujevac

 

Zato smo došli na ideju da u okviru inicijative „Bonžur Srbijo“ posetimo najmanje pet regiona u Srbiji ove godine i na taj način podstaknemo razvoj privrede u Srbiji i razvoj saradnje sa Francuskom.

Uzimajući u obzir tu našu misiju, mi tesno sarađujemo sa našim partnerom, francuskom državnom agencijom Biznis Franš čiji je zadatak upravo pomoć francuskim preduzećima da internacionalizuju svoje poslovanje. Naš zadatak, u okviru te saradnje je, da svim francuskim preduzećima koja pokažu interes za poslovanje u Srbiji, u smislu izvoza, pronalaženja partnera, dobavljača ili otvaranja svojih preduzeća, pomognemo – rekao je Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore.

Inače, razmena između Francuske i Srbije u 2020. godini je dostigla  milijardu evra. Razmena se više nego udvostručila od 2010. godine, kada je prelazni sporazum o trgovinskoj saradnji između Evropske unije i Srbije stupio na snagu.

Pojedinačno najznačajniji izvozni proizvodi iz Srbije su automobilske gume, potom smrznute maline, automobili, metalni proizvodi, nameštaj i pogonske mašine. Uzeti zbirno, ovih šest proizvoda čine gotovo polovinu ukupnog izvoza u Francusku.Polovinu ukupnog uvoza čine medicinski i farmaceutski proizvodi, automobili i industrijske mašine, dok se na četvrtom mestu nalaze eterična ulja i parfemi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading