OD ŠUME OSTAJU SAMO PANJEVI Privatni vlasnici se godinama suočavaju sa bespravnom sečom
Foto: RINA

"Svoj deo imaju Bralovići, Ilići, Ćurdići, Ćirovići ali preci su bili složni i šuma nije podeljena. Sada kada je šuma u vlasništvu potomaka nastao je problem. Šuma se bepsravno seče i eksplotaiše od strane pojedinica i mi smo nemoćni, samo nemo možemo da posmatramo čitavu tu situaciju", kažu za RINU meštani sela Negbine. 

Nakon što je Murtenica pripala parku prirode “Zlatibor”, i potpala pod režim zaštite drugog stepena situacija sa šumom je ostala ista. Oštećeni vlasnici obavestavali su nadležnog šumara, ali po svemu sudeći rešenja nema ni na vidiku. Teren su obišli i ččuvari parka prirode.

Foto: RINA

 

"Pronašli smo veliki broj panjeva i pojedine šumokradice smo uhvatili na delu. Prijave sam predao u šumsku upravu, a da li su nadležni iz Nove Varoši prosledili inspekciji za zaštitu zivotne sredine u Užice nisam siguran. Velika količina građe i četine se iseče u Lazovima, ali ne možemo mi tu ništa to je privatan posed iako je bespravna seča. Jedino bih ja mogao da ragujem pošto šuma pripada parku prirode “Zlatibor”, kaže čuvar parka prirode Milojko Bojanović iz Šumske uprave Nova Varoš.

Izlazak nadležnih u Lazove nije sprečio šumokradice da nastave sa bespravnom sečom. 

Foto: RINA

 

"Jedino rešenje bi bilo kada bi čuvari parka prirode redovno obilazili Murtenicu i uz prijave zabranili šumokradicama da bespravno seku", poručuju meštani.

Komentari (0)

Loading