HEROINA ZA SVA VREMENA Vranje dobija mural posvećen Diani Budisavljević
YT/Televizija srpske dijaspore

 

Sećanja radi, Diana Budisavljević je u Drugom svetskom ratu spasila preko 12.000 srpske dece iz logora u Hrvatskoj.

Planirano je da 20. avgusta, na dan njene smrti, mural svečano otvori jedno od dece koje je spasila iz logora.

Izrada i otvaranje murala samo je deo obimne humantarne akcije čija je kruna bal u gradskom parku u Vranju, koji organizuje Ženski solidarni front.

Reč je od oko 500 žena koje su sprovele niz akcija kako bi animarale donatore, da se prikupi pomoć za decu koja su od početka pandemije korona visrusa, ostala bez jednog ili oba roditelja.

- Nama je velika čast što će mural otkriti Jelena Buhač Radojičić, koja je  preživela Jasenovac, ona je tada imala sedam godina, i nju je, zajedno sa njenim bratom, spasila Diana BudisavLjević. Ona sada ima 87 godina i njena životna priča je poslužila za priču u filmu “Dara iz Jasenovca” - kaže Milica Jovanović Anđelković iz Ženskog solidarnog fronta.

Ideja o muralu nastala je spontano, a informacija da osim planiranog spomenika u Beogradu i Srbiji ne postoji nikakvo obeležje kojim se izražava zahvalnost prema ovoj ženi, naterala je Vranjanke, da pokrenu proceduru oko izrade murala. Svoj potpis na ovu vrstu savremenog umetničkog prikaza staviće Stefan Stojanović Sleš.

- To je prvi mural u Srbiji posvećen Diani Budisavljević i izuzetna mi je čast što ću to raditi, ali i izazov. Mural će biti rađen u boji, da nekako damo vedrinu celokupnoj stvari, da kroz taj kolorit damo dušu toj priči - kaže Sleš. Mural će biti na jednoj od zgrada u centru Vranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading