SPC NA SVOM SAJTU O TEMELJNOM UGOVORU Predlog crnogorskog premijera upućen stručnoj komisiji
EPA/ANDREJ CUKIC

Pismo patrijarha Porfirija premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću u vezi sa Temeljnim ugovorom objavljeno je u celosti na portalu SPC.

„Kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želimo da na isti način sagledamo, uvažimo i zaštitimo interese obe strane, pogotovo što u konkretnom slučaju, obe strane zapravo u većini čini isti verujući narod", navodi patrijarh.

Reč je o tekstu ugovora, rečeno je, u koji je Vlada Crne Gore unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu .

Patrijarh je Krivokapića obavestio da je kao "mera pune odgovornosti" predlog crnogorskog premijera upućen određenoj stručnoj komisiji.

Navodi se da ta komisija treba da utvrdi u čemu je kvalitativni doprinos tog predloga u odnosu na već utvrđen, u potpunosti uslagašen i, kako se ističe, "od Vas prihvaćen tekst koji smo nameravali da potpišemo 27. maja tekuće godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu”.

„Članovi stručne komisije će po okončanju sezone godišnjih odmora, svoju analizu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu, koji će Vas potom obavestiti o stavu Srpske Patrijaršije po ovom važnom pitanju”, istakao je patrijarh Porfirije u pismu premijeru Krivokapiću.

Krivokapić je ranije rekao da je poslao predlog Temeljnog ugovora srpskomm patrijarhu i dodao da očekuje odgovor.Tanjugu je juče iz Patrijaršije potvrđeno da je patrijarh odgovorio Krivokapiću, a tekst pisma je sinoć objavljen na sajtu SPC.

 

SPC NA SVOM SAJTU O TEMELJNOM UGOVORU Predlog crnogorskog premijera upućen stručnoj komisiji

EFE/BORIS PEJOVIC/TANJUG/RADE PRELIC

 

 

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić izjavio je sinoć da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.


" Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore", rekao je Krivokapić gostujući u emisiji Aktuelno Televizije Pljevlja, dok mu je Patrijarh Porfirije odgovorio da će brojne unete izmene u Temeljni ugovor razmotriti stručna komisija i konačnu reč dati Sinod SPC.

InačePatrijarh srpski Porfirije dobio je i zvaničnu stranicu na Instagramu, saopštila je SPC. "Patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima", stoji u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading