Čika Zdravko je u desetoj deceniji odao počast srpskim junacima na Vidovdan
Alo/ M. O.

U partizane je otišao sa nepunih 14, a danas je sa pune 94 godine stoički izdržao na 35 stepeni da vence kraj spomen ploče na kojoj je uklesano 37 imena poginulih Kikinđana u ratovima 90-tih, kod spomenika "Tuga", polože ratni veterani i oficiri Vojske Srbije iz garnizona u Vranju, Kuršumliju i Kikindi, porodice poginulih i nestalih, članovi boračkih udruženja, kikindske policije i Gradske uprave.

Heroj Drugog svetskog rata koji je dva puta ranjavan, na grudima nosi brojna odlikovanja, a ponosni je vlasnik i zlatne medalje Ruske Federacije.

Čika Zdravko je u desetoj deceniji odao počast srpskim junacima na Vidovdan

Alo/ M. O.

 

- Došao sam ovde da ispoštujem ovaj komemorativni skup.  Morao sam da dođem i odam počast. Poštujem ljude koji su učestvovali u ratu, jer sam i sam prošao puno toga, a najviše sam došao zbog onih koji su dali svoje živote za otadžbinu. Nije mi teško. Samo da nas zdravlje služi, to je najvažnije - kaže Zdravko Ljiljak.

Počast poginulim borcima za slobodu Srbije odali su i članovi kikindske Međuopštinske oganizacije gluvih i nagluvih, bračni par Deže i Slavica Siraki.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo da položimo venac u čast žrtvama koje su dale svoje živote za ovaj grad i našu zemlju - rekao je Deže Siraki, predsednik Organizacije.

Srpski ratni veterani Kikinde Vidovdan obeležavaju kao Dan veterana, ali ga i zajedno sa Pravoslavnom crkvenom opštinom čuvaju od zaborava kao dan sećanja na sve poginule borce koji su se borili za Srbiju od Kosovskog boja do danas-rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja srpskih ratnih veterana.

- Danas su oficiri Vojske Srbije iz garnizona u Vranju i Kuršumliji i veterani odali poštu Kikinđanima, Željku Alaru i Miodragu Gladišaninu, koji su živote izgubili u njihovim jedinicama - dodao je Radojčić.

Od Vidovdana i Kosovske bitke, kao najznačajnijeg događaja u istoriji srpskog naroda, Srbi su se borili za očuvanje vere, slobode i države, ali i za opstanak celokupne hrišćanske civiizacije - naglasila je zamenica  gradonačelnika, Dijana Jakšić Kiurski.

- Do današnjeg dana, svedoci smo jednog vekovnog herojskog žrtvovanja srpskog naroda zarad istih pobuda kojima se danas klanjamo. Te pobude su u znaku borbe za očuvanje sopstvenog nacionalnog identiteta, svoje vere, slobode i integriteta - rekla je Jakšić Kiurski.

Parastos povodom Vidovdana i sečenje slavskog kolača, pre polaganja venaca, obavljeni su u crkvi Svetog Nikolaja, u centru Kikinde.      

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading