POČELA BERBA VIŠANJA U POMORAVLJU: Ponovo problemi sa otkupnom cenom
Rina

Berba višanja u Pomoravskom okrugu počela je pre neki dan, a sa njome i igre oko otkupne cene, koju diktiraju veliki hladnjačari potiskujući male, koji su uvek bili bliži proizvođačima, izjavio je danas Tanjugu proizvođac višanja Luka Miličić iz Jagodine.

Kada smo ugovarali, cena višanja bila je 50 dinara za prvu klasu i 30 dinara za drugu, kada je počeo otkup, cena je pala na 45 dinara i 25 dinara.

Sa takvom cenom, proizvođačima, posebno onima koji ručno beru i plaćaju radnike, ne ostaje ništa, a malu dobit imaće prizvođači koji to rade mašinama, istakao je Miličić, koji pod višnjom ima plantažu od preko 12 hektara.

Rod višanja u Pomoravlju je ove godine manji za oko 25 odsto, zbog kiše i mrazeva u vreme cvetanja, nešto je sitnija, ali sa boljom količinom šećera i suve materija nego lane, kazao je Miličić.

On je naveo da je standard 16 odsto šećera i suve materije, a na njegovoj plantazi je 19 odsto.

Miličić je dodao da je prodaju dogovorio sa hladnjačama "Voćar" u Svilajncu i Žabarima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jovica

27.06.2021 13:59

Zato cu ja moj visnjar ove godine da posecem i cao. Ne dam vise da nakupci koji nisu ni prosli pored visnje zaradjuju vise nego ja, koji sam skapavao dok sam joj istitrao sve sto treba. Strajk samo, kao malinari...