NOVI SAD - GRAD KOJI OBEĆAVA Pored strateški važne izgradnje novog mosta stiže i japanski gigant "Nidek"
Instagram

- To je projekat koji ima nacionalni značaj. Položaj mosta je u skladu sa važećim Prostornim planom Grada Novog Sada, kao i sa svih sedam prethodno usvojenih generalnih planova Grada Novog Sada, a ideja o tom mostu i trasi saobraćajnog pravca koji sada nazivamo Bulevar Evrope datira još iz 1951. godine  - izjavio je Milan Đurić i dodao - Opravdanost njegove izgradnje najbolje pokazuju statistički podaci od prošle godine koji govore o tome da naš grad raste, ima preko 350.000 stanovnika i oko 120.000 registrovanih vozila i ovakav rast zahteva i četvrti most koji će omogućiti rasterećenje najopterećenijeg putnog pravca u gradu, od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja. Sve raskrsnice na tom potezu su pod velikim saobraćajnim pritiskom. Takođe, most će povezati državne puteve, Srem, Mačvu, Posavinu i Semberiju sa Bačkom i olakšati stanovnicima ovih regija pristup Novom Sadu i povezaće se sa Fruškogorskim koridorom.

NOVI SAD - GRAD KOJI OBEĆAVA Pored strateški važne izgradnje novog mosta stiže i japanski gigant

Instagram

 

 

Most će se graditi u produžetku Bulevara Evrope, ići će preko Šodroša i Ribarskog ostrva, do obilaznice u Sremskoj Kamenici. Povezaće uličnu mrežu Novog Sada sa sremskom stranom, kao i međunarodni put E-75 sa budućim Fruškogorskim koridorom. Na ovom projektu se ubrzano i aktivno radi i sa kineskim partnerima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je već potpisalo Memorandum na osnovu kojeg je započeta izrada tehničke dokumentacije. Generalni projekat je završen i na njega je republička Reviziona komisija dala pozitivno mišljenje. Ukupna dužina mosta sa navoznim rampama iznosi 2,4 km a poprečni profil mosta čine dva kolovoza sa po dve saobraćajne trake i obostrane pešačke i biciklističke staze i ovo će biti prvi most koji će imati izvanrednu biciklističku infrastrukturu. 

 

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić je tom prilikom govorio i o drugoj izuzetno važnoj tački današnje sednice, odnosno o usvajanju Odluke da se proda 126.085 m2 zemljišta, u radnoj zoni Sever IV, „CTP Investu Beograd“ za potrebe realizacije investicije japanskog giganta „Nidek“ koja pravi elekro-motore, a na osnovu čega će Grad Novi Sad prihodovati skoro 600 miliona dinara. On je objasnio da će pogon u Srbiji biti jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, gde će godišnja proizvodnja biti između 200.000 i 300.000 jedinica, do 2023. godine.

- Dolazak svetskog brenda, giganta, predstavlja istorijsku prekretnicu za Novi Sad. Japanska kompanija zaposliće nekoliko stotina radnika samo u prvoj fazi svog investicionog ciklusa. Takve investicije imaju nesagledivo velik značaj jer zahvaljujući prihodima na zarade i od poreza na imovinu gradimo nove puteve, vrtiće i škole. Očekujem da će u narednim mesecima na toj lokaciji već započeti gradnja poslovnih hala za potrebe proizvodnih pogona  – rekao je zamenik gradonačelnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading