Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje ruski Fond direktnih investicija je objavio informaciju da je proizveden novi tip testova na virus korona zajedno sa japanskom kompanijom „Mirai genomiks“. Direktor Fonda Kiril Dmitrijev kaže da je u Rusiji sistem već dobio odobrenje i da se već koristi.

Prošle nedelje sistem je odobrio Roszdravnadzor i aktivno se već koristi na klinikama „Majka i dete“, „Arhimed“, a koristi ga i mreža laboratorija KDL.

Koriste ga i različite korporacije, na primer, juče je „Fosagro“ tražio testove za proveru zaposlenih koji su bili u kontaktu sa jednim obolelim u Kirovsku.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

„Naš test je već dobio sertifikat u Austriji, a dali smo dozvolu i za korišćenje u SAD. Pretpostavljamo da će našu tehnologiju koristiti vodeće zemlje sveta“, kazao je Dmitrijev.

Brzi rezultati sa novim tipom testova

Koliko se brzo mogu dobiti rezultati posle vašeg testa?

— U ovom trenutku postoje tri proizvoda na bazi naše tehnologije. Jedan je za laboratorije koje rade PCR testove. One mogu da koriste naš test za koji će biti potrebno pola sata a ne dva sata. Drugo je mobilni uređaj koji se može prenositi, odnosno koristiti u korporacijama, na aerodromima i tamo sprovoditi testove.

Aparatura omogućava da se u toku jednog sata testira 20 ljudi.

Treći proizvod je aparat koju ćemo tek imati — masivni automatski sistem testiranja. On će omogućiti proizvodnju više od 5.000 testova dnevno. Takva mašina će biti isporučena već za mesec dana. Ona će se pojaviti u Rusiji, a predlagaćemo je i na međunarodnim tržištima.

Ruski Fond direktnih investicija radi sa partnerima u celom svetu. Kako koristite to iskustvo danas u uslovima složene borbe protiv virusa korona?

— Mi sarađujemo sa vodećim fondovima, investitorima, kompanijama iz 17 zemalja — to je imalo ključnu ulogu što smo među prvima dobili značajne informacije o tome šta se dešava u vezi sa epidemijom virusa korona u Kini. Prvi smo uvezli kineske testove kompanije BGI u Rusiju, predali smo ih Rospotrebnazoru i drugima, kako bi naše kolege mogle da uporede testove izrađene u Rusiji s kineskim.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Uveren sam da je međunarodno iskustvo maksimalno važno za analizu problema. Zadovoljni smo i zbog toga što smo zajedno sa MIA „Rusija sevodnja“, uz ključnu ulogu Dmitrija Kiseljova, objavili knjige o najboljoj praksi kineskih bolnica u borbi protiv virusa korona.

Bezuslovno, kako bi se rešio problem virusa korona sve zemlje moraju da sarađuju. Rusko-japanski test primer je takve saradnje, a aktivno sarađujemo i sa Kinom, čak i SAD. Došlo je vreme da se geopolitička neslaganja sa Evropom, SAD po strani i da se zajedno uključimo u borbu protiv tog virusa.

Fond sponzoriše sva istraživanja

Da li ste izračunali obim investicije koju je fond uložio u borbu protiv virusa korona? Da li su sve investicije povratne ili su predviđena i ulaganja bespovratnih sredstava?

— Bespovratno smo sponzorisali izdavanje knjige. Imamo veliku društvenu odgovornost, mnoge naše kompanije preduzimaju akcije koje doprinose u borbi protiv virusa korona — i tu je fokus ne na finansijski aspekt nego na društvenu odgovornost.

U ekspres-testove smo uložili i dali garancije u iznosu preko milijardu rubalja. Ulažemo stotine miliona rubalja u proizvodnju novog preparata „Favipiravir“ koji je u Kini pokazao izuzetnu efikasnost.

Sada planiramo investicije u test IFA (imuno-fermentna analiza), to su testovi antitela u krvi. Oni se rade kada je čovek već oboleo i kada su se u njegovom organizmu već pojavila anti tela.

Zajedno sa moskovskim vlastima razmatramo i primenu kamera koje prepoznaju lica i na daljinu mere temperaturu, a takođe analiziramo investicije u sisteme veštačke inteligencije za raspoznavanje obične upale pluća i one izazvane virusom korona.

Planiramo da investiramo i u preduzeća za proizvodnju antiseptika i drugih medicinskih proizvoda. Uzimamo u obzir najveće proizvođače i vodimo s njima pregovore. Postoje i predlozi za izgradnju nekoliko novih fabrika, automatskih linija i početi proizvodnju.

Ovde nije zadatak da se se ostvari ekstraprofit, već da se maksimalno brzo i efikasno, koristeći resurse i partnerstva koje ima Fond, pomogne u borbi protiv tog virusa.

Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Sledeća nedelja je u Rusiji proglašena za neradnu, a vlasti su donele čitav paket mera za borbu protiv kovida-19. Prema Vašem mišljenju, da li su dovoljne mere koje preduzima vlada? Imate li vi neki recept?

— Ruska vlada i tim gradonačelnika Moskve rade danonoćno, oni su proučili najbolje prakse sveta. Postoji uspešna praksa Singapura, Hongkonga, Južne Koreje, a ima i loše iskustvo Italije i Španije.

Kod nas se preduzimaju ispravne i aktivne mere s ciljem da se uspori širenje virusa. Testiranje je jedan od glavnih elemenata. Kao i mera smanjenog kontakta sa bližnjima.

Uveren sam da se preduzimaju ispravne mere, koje pomažu privredi da ide napred. Smatramo da Rusija može da prođe ta iskušenja lakše nego mnoge druge zemlje.

Prema Vašem mišljenju, kako će izgledati svet posle koronavirusa? Šta će se promeniti? Virus je dao snažan podsticaj upotrebi elektronskih i distancionih servisa u Kini. Da li će ta bolest biti katalizator razvoja i uvođenja digitalnih tehnologija i u drugim zemljama?

Korona virus

Ilustracija

Korona virus, Foto: Ilustracija

— Nema sumnje da će virus korona biti pobeđen i Rusija će u tome igrati jednu od najvažnijih uloga. U Rusiji postoji jedna od najboljih svetskih praksi za proizvodnju vakcina. Koliko mi znamo, za skoro 80 odsto ljudi virus ne predstavlja opasnost.

Bezuslovno će biti razvijene i početi da se primenjuju nove tehnologije. To su tehnologije testiranja, onlajn obrazovanja, održavanja sastanaka. Vidimo značajan rast za tehnološke kompanije.

Na primer veoma je aktivan rast kompanije „Doktis“. Doneli smo odluka da sve dividende, umesto da se isplaćuju akcionarima, budu usmerene na dalji rast te onlajn platforme.

Ipak, ne verujem da će se svet zauvek promeniti. Preživećemo to iskušenje i izvući odgovarajuće lekcije. Svet će, svakako, biti bolje pripremljen za slična iskušenja u budućnosti.