Redžep Tajip Erdogan
Ilustracija
Redžep Tajip Erdogan

Ilustracija

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

Skoro 500 sirijskih boraca koje podržavaju Turci raspoređuju se u Azerbejdžan.

Pročitajte još:

Kanal "Telegram" je izvestio da je oko 500 boraca podržanih od strane  Turske koji su ranije bili smešteni u Siriji, a to su borci koji pripadaju diviziji "Sultan Murat", "Slobodnoj sirijskoj vojsci" i "Hamzatu", raspoređeno u Azerbejdžan.

Izvori "Nezavisimaja Gazete" ukazuju da ove informacije čekaju potvrdu, ali su verovatno istinite. Baku je održao protest nekoliko dana ranije, pozivajući Tursku "da spasi Azerbejdžan od Jermena i Rusa".

Sirija

EPA

Sirija, Foto: EPA

Pozvali su vladu da postavi tursku vojnu bazu na teritoriji Azerbejdžana i osveti se za julske sukobe na jermensko-azerbejdžanskoj granici.

Turska TV pokazala je snimke sa demonstracija, koje je kasnije preuzelo nekoliko ruskih medija.

Iz Moskve nema zvaničnog odgovora po ovom pitanju i nije jasno da li je Baku dozvolio održavanje ovog protesta.

Igor Dimitriev, stručnjak za region, rekao je na svom nalogu kanala "Telegram" da su "Turci de facto izgradili vojnu bazu u Azerbejdžanu".

- Postoje glasine koje tvrde da je nakon vežbi (velike azerbejdžansko-turske vežbe održane u julu i avgustu 2020. godine) Turska ostavila deo svojih trupa u Azerbejdžanu, uključujući avione F-16 sa osobljem, kao i jedinice turskih dronova  - rekao je stručnjak.

Telman Abilov, koji je na čelu azerbejdžanske organizacije "Vojni pravnici", smatra da je eskalacija napetosti na granici sa Jermenijom možda povezana sa isporukama gasa.

Jermenija

Shutterstock

Jermenija, Foto: Shutterstock

- Do eskalacije je došlo odmah nakon što je Turska svela kupovinu ruskog gasa na minimum. Ankara je istovremeno diverzifikovala svoje izvore energije, naime kupujući azerbejdžanski gas. S druge strane, azerbejdžanski gas treba da uđe na tržište južne Evrope, gde će se takmičiti sa ruskim gasom  - rekao je on.

Dimitriev je na "Telegramu" napisao da postoji mišljenje nekih Azerbejdžanaca da "rusko-jermenska invazija želi da potkopa izgradnju transportnog koridora između Kaspijskog i Crnog mora".

ANKETA: Da li će zaratiti Jermenija i Azerbejdžan?

 

Vojni komentator Šamil Garejev rekao je za list da će Moskvu verovatno više zanimati prošireno prisustvo Turske na Bliskom istoku nego gasni koridor, jer je Turska država NATO-a sa drugom po veličini vojskom u alijansi.

- Stvarna mogućnost da se tamo pojavi turska baza, kao i sirijski militanti koje Turska podržava, povećavaju napetost i ne doprinose mirnom rešavanju jermensko-azerbejdžanskog sukoba.

Preporučujemo: