Džihadisti
Shutterstock
Džihadisti, Foto: Shutterstock

Džihadisti su posle dve nedelje žestokih borbi, koje su se vodile između Sarakiba (oslobođenog u ofanzivi sirijske vojske) i Idliba (koji je još uvek u rukama Al Kaide) uspeli da zauzmu i povrate pod svoju kontrolu strateški važan grad Najrab. 

Ova kontraofanziva je izuzetno važna za ekstremiste proturskog Nacionalno-oslobodilačkog fronta (NLF) i džihadiste Hajat Tahrir al Šama (HTS) jer im daje vetar u leđa da krenu prema Sarakibu i preseku autoput Damask-Alep (M-5).

Tokom kontraofanzive džihadista, ruska i sirijska vojska su minirale oblast oko Najraba, kako bi usporile nadiranje ekstremista, ali im ta taktika nije urodila plodom.

Džihadisti su uspeli verovatno da očiste minsko polje i da povade mine, što je šokiralo pripadnike sirijskih i ruskih snaga.

Ostaje pitanje, kako im je to uspelo, jer sigurno nisu slali deminere u zonu gde bi postali laka meta sirijskim snajperistima, već su verovatno posegli za nekim drugim metodama.

Ipak, postoji i mogućnost da su mine pronašli ostavljene na gomili i ne upotrebljene, pa su ih možda tada rasklopili i demiontirali.