Moskva parada 2020
EPA
Moskva parada 2020

EPA

Moskva parada 2020, Foto: EPA

Prošle nedelje su energetski čuvari u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj izvestili o povećanom nivou radioizotopa Ru-103, Cs-134 i Cs-137 u junu, prenosi AP.

Zemlje nisu direktno optužile Rusiju, ali holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu (NIPHE) saopštio je u petak da analiza podataka pokazuje da zračenje dolazi "iz pravca zapadne Rusije".

Preporučujemo i:

Obrazac "ukazuje na oštećenje gorivnog elementa u nuklearnoj elektrani", navodi NIPHE.

Kao odgovor, portparol koncerna Rosenergoatom, ogranka centralizovane ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, negirao je da je došlo do curenja.

Dve nuklearne elektrane u zapadnoj Rusiji, Lenjingrad i Kola, "rade u normalnom režimu", izjavio je u subotu portparol državne novinske agencije TASS.

"Nije bilo pritužbi na rad opreme", rekao je predstavnik. "Nivo radijacije i na nuklearnim centrima i na okolnim područjima ostao je nepromenjen u junu."

Švedska služba za zaštitu od radijacije rekla je prošlog utorka da ne može precizno utvrditi tačan izvor povećanih nivoa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je upoznata sa izveštajima i kontaktirala je Rusiju radi pojašnjenja.

Pročitajte još: