Vladimir Putin
Tanjug/AP/Grigory Dukor
Vladimir Putin

Tanjug/AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP/Grigory Dukor

Konfuziju je izazvao bivši šef kancelarije Tonija Blera Džonatan Pauel kada je 2012. godine priznao da je postojao špijunski kamen i da je MI-6 tada bila provaljena.

U istoriji će biti zapisano da je 2006. godine Britanska obaveštajna služba bila provaljena u Rusiji. To nije bio samo neuspjeh MI-6, već i celokupnog političkog rukovodstva Velike Britanije. Rusija je ovo dobro iskoristila.

Ruska državna televizija je 2006. godine objavila prilog u kome je prikazala kako je u Moskvi bila raskrinkana mreža britanskih špijuna.

Vojska London Velika Britanija

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanci su, kao vezu sa ruskim agentima, koristili prilično originalan metodprimopredajnike maskirane pod kamenom. Ovaj kamen se po spoljašnjosti uopšte nije razlikovao od običnog kamenja, ali, kada bi špijun prolazio pored njega, mogao je sa svog laptopa, da za svega nekoliko sekundi preda tajnu informaciju na prijemnik ispod maskiranog kamena. Potom bi se i pripadnik MI-6 prošetao pored i, informaciju pod kamenom, preuzimao na svoj uređaj.

Ruska kontraobaveštajna služba razotkrila je ovu špijunsku mrežu, međutim, agenti MI-6 nisu bili kažnjeni jer su imali diplomatski imunitet. U isto vreme, London je i zvanično demantovao sve optužbe na svoj račun, a Rusiju je optužio za paranoju i glupe izmišljotine. Mnogi ruski mediji tada nisu povjerovali svojim vlastima, već su stali na stranu optužbi.

FSB

AP

FSB, Foto: AP

Međutim, konfuziju je izazvao bivši šef kancelarije Tonija Blera Džonatan Pauel kada je 2012. godine priznao da je postojao špijunski kamen i da je MI-6 tada bila provaljena. Rusiji se niko nije izvinio, a čitavu priču su poželeli da što pre zaborave, međutim, Rusija je ovo iskoristila i donela zakon o nevladinim organizacijama.

Uzgred, sasvim nedavno, ovog puta u Iranu, njihova kontraobaveštajna služba je saopštila da je razotkrila špijunsku mrežu CIA koja je takođe koristila slično kamenje.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

U Vašingtonu trenutno govore da su ove optužbe apsurdne, ali ko zna, možda će za nekoliko godina i oni da priznaju. A do tada, budite krajnje obazrivi prema kamenju u vašem parku.