Vladimir Putin
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNI
Vladimir Putin

EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNI

Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNI

 

* Teroristi krenuli ka Balkanu

* Putin upozorio Srbiju da se pazi

* Ključna je stvar da uložimo zajedničke napore u borbi protiv terorizma

 

On je to rekao na sednici Saveta šefova država Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi Tas s.

Turska će uzvratiti ako SAD uvedu sankcije!

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 20:00 Napad na Kurde Istanbul, dan posle, Foto: Tanjug/AP * Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu upozorio je Sjedinjene Američke Države * Demokrate u Vašingtonu traže da se Turskoj zbog Sirije uvedu sankcije i restrikcije * Turska planira odgovori recipročnim merama Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu upozorio je danas da će Turska uzvratiti ukoliko joj Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije zbog njene vojne operacije u severoistočnoj Siriji protiv kurdskih boraca koje podržava Vašington.

"Suočeni sa porazom u Siriji, ekstremisti se sada prebacuju u druge regione gde pokušavaju da formiraju uporišta, a među njima su Balkan, jugoistočna Azija i, na žalost po nas, južne granice zemalja ZND", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, borba protiv terorističkih pretnji je prioritet za zemlje članice ZND.

"Ključna je stvar da uložimo zajedničke napore u borbi protiv terorizma", rekao je ruski predsednik.

Oživljavaju terorizam

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je zabrinut jer bi turska vojna operacija u Siriji mogla da oživi terorizam u tom regionu.

On je tokom posete Turkmenistanu izrazio sumnju da turska vojska ima dovoljno resursa da brzo preuzme kontrolu nad zatvorima u kojima se čuvaju pripadnici takozvane Islamske države, i izrazio bojazan da bi borci ID mogli "jednostavno da pobegnu iz njih", prenosi AP.

"Nisam siguran ni da bi sirijska vojska mogla ovu situaciju brzo da stavi pod kontrolu", rekao je Putin.

U Srbiji bili po specijalnom zadatku! Upoznajte najbrutalnije ruske tajne jedinice!

Za tajnu rusku jedinicu 29155, sastavni deo službe GRU, svet je tek nedavno saznao iako postoji više od 10 godina. Ona deluje širom Evrope i sveta.

Kako je dodao, Rusija je zabrinuta zbog te pretnje.

"Moramo biti svesni toga i da mobilišemo naše obaveštajne službe zbog ove nove opipljive pretnje", rekao je on.

Planovi Vašingtona

Planovi Vašingtona da rasporedi kratko-dometne rakete u Japan i Južnu Koreju stvara zabrinutost u Moskvi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da su u toku pregovori SAD sa te dve države.

"Jasno je ko je glavna meta u ovoj priči. Nismo srećni zbog toga jer nas to zabrinjava, moramo da vidimo u kakvom će se obliku ona odvijati i hoće li Rusija pasti u domet ovih raketa, jer sve to ne poboljšava globalnu bezbednosnu situaciju, već je pogoršava", rekao je Putin na savetu šefova država Zajednice nezavisnih država.

Lansiranje rakete

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Putin je ponovio da je to što su SAD izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) pogoršao svetsku bezbednosnu situaciju, podsetivši da su se SAd 2002, godine, kada su se povukle iz sporazuma o anti-balističkim raketama, "to uradile na jednostavan način, bez da su intervenisale ili okrivile Rusiju.

"Ovoga puta oni se ponašaju na sofisticiraniji način - izmišljaju izgovore iako ništa od toga nema veze sa Rusijom, već sa njihovom azijskom politikom. Sve vreme su nas optuživali da smo mi nešto kršili, a tri meseca nakon istupanja iz Sporazuma već su testirali novu raketu srednjeg dometa", zaključio je Putin.

Upravo je preminuo prvi čovek...

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 11.10.2019. 13:39 - 11.10.2019. 13:52 Stvorio istoriju * Prvi čovek koji je boravio u otvorenom svemiru * Tužne vesti potresle Rusiju, a potom i obišle planetu * Leonov je trebalo da bude prvi Sovjet koji se iskrcao na Mesec, ali ta misija je otkazana.

Prema njegovim rečima, to znači da su tu raketu napravili mnogo pre nego što su istupili iz sporazuma.

"Za tu vrstu posla potrebne su godine. Oni su godinama radili, a zatim su istupili iz sporazuma i testirali novu raketu", rekao je Putin.

Teroristi beže iz zatvora

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi pripadnici takozvane Islamske države koji se trenutno nalaze u zatvoru na severoistoku Sirije, mogli da iskoriste tursku vojnu operaciju i da pobegnu.

On je, tokom posete Turkmenistanu, rekao da nije siguran da Turska može da drži situaciju pod kontrolom, prenosi Rojters.

Turska je pre dva dana započela vojnu operaciju na severoistoku Sirije, a meta su joj odredišta Kurda.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Emanuel Makron se POKLONIO srpskoj zastavi