Vladimir Putin
Tanjug/AP; Darko Vojinović
Vladimir Putin

Tanjug/AP; Darko Vojinović

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP; Darko Vojinović

Portparolka tužilaštva Larisa Sargan saopštila je da se Viktor Medvedčuk sumnjiči za krivično delo "državne izdaje i pozivanja protiv teritorijalne celovitosti države".

Pročitajte još:

Vlasti u Kijevu smatraju da je Viktor Medvedčuk napravio veliki greh kad je 29. januara na kongresu opozicione partije "Za život" kojom rukovodi, predložio da se stvori autonomni region Donbas, koji bi ostao u sklopu Ukrajine.

U državnom tužilaštvu su takav stav ocenili kao javni poziv za promenu granica i kršenje poretka koji je određen ustavom. Osim toga, u tužilaštvu misle da se izjava Medvedčuka može tumačiti i kao "pomoć Rusiji u sprovođenju delatnosti podrivanja ukrajinske države" kao i podršku separatistima.

Preporučujemo i ovo:

Medvedčuka vlasti u Kijevu nazivaju proruskim političarom samo zato što je u kumstvu sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Njegovu ćerku Dariju 2004. krstili su u Kazanskoj sabornoj crkvi u Sankt Peterburgu predsednik Putin i Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg šefa predsedničke administracije Dmitrija Medvedeva, sadašnjeg premijera RF.

Medvedčuk se sretao više puta sa Putinom sa ciljem da se pronađe rešenje za Donbas. U avgustu 2017. zahvaljujući Medvedčuku i njegovom susretu sa ruskim liderom u manastiru Novi Jerusalim u podmoskovskom gradu Istra, dogovorena je velika razmena zarobljenika.

 

Komentari (2)

zritelj

02.03.2019 21:50

"Greh" Medvescuka je da je rekao,od reci do reci,ono sta pise u Minskom dogovoru koga ukrajinska strana ne ispunjava i ne namerava da to ucini! Ali,histerija i rusofobia vlada Ukrajinom,na zalost!

Vladimir

02.03.2019 21:59

Minski dogovor koji je Porosenko potpisao a i Merkel podrazumeva da Donbas ima specijalni status tj. autonomiju. Ovo je samo oslobadjanje od konkurencije za mesto predsednika.