požar, avion, moskva
Printscreen Twitter
požar, avion, moskva

Printscreen Twitter

požar, avion, moskva, Foto: Printscreen Twitter

Pilot aviona, jedan od članova posade koji je preživeo, oglasio se povodom tragedije i ponudio svoje objašnjenje.

Među teorijama koje istražitelji ispituju su i nedovoljna kvalifikaciju pilota, tehnički problemi i nepovoljni vremenski uslovi. Pilot aviona Denis Evdokimov, međutim, tvrdi da je avion udarila munja. Evdokimov je rekao kanalu "Baza" da je "nešto snažno puklo i da se dogodio jak bljesak" nekoliko trenutaka pre nego što su piloti počeli prinudno spuštanje prema aerodromu "Šeremetjevo".

- Situaciju je dodatno otežala činjenica da je komunikacija sa kontrolom leta otkazala zbog udara munje. Posada nije imala drugog izbora osim da izvrši manuelno sletanje. Uspeli smo na nakratko da obnovimo radijsku vezu sa kontrolom leta i dobijemo uputstva za sletanje - objasnio je Evdokimov.

Avion izgoreo na aerodromu Šeremetjevo

Printscreen: Youtube

Avion izgoreo na aerodromu Šeremetjevo, Foto: Printscreen: Youtube

Tokom pokušaja sletanja, avion je udario u pistu nekoliko puta i verovatno oštetio rezervoare za gorivo, zbog čega je izbio požar u zadnjem delu aviona. Evdokimov nije mogao da objasni zašto je sletanje bilo toliko grubo.

Takođe, on tvrdi da je do požara došlo tek nakon što se avion zautavio.

- Nakon što smo se zaustavili, naređena je evakuacija. Drugi pilot je prvi napustio kokpit, a onda sam i ja izašao. Kad sam pogledao napolje, video sam vatru. Počela je tek nakon što smo sleteli. Vatre nije bilo dok smo još leteli - tvrdi on.

I stjuardesa Tatjana Kasatkina tvrdi da je munja pogodila avion.

Avion smrti

Twitter Printscreen

Avion smrti, Foto: Twitter Printscreen

Svedoci kažu da su putnici u zadnjem delu aviona bili zarobljeni, jer su putnici u prednjem delu zaustavljali evakuaciju kako bi pre izlaska iz aviona uzeli svoj prtljag. Na snimcima se vidi kako oni koji su uspeli da izađu nose torbe i kapute.