"Znam kada sam se razboleo… Neki u ozbiljnom stanju. Agonija je počela na Veliki petak"

Alo.rs/ M. G. | vesti 2020-04-27 12:15:05 2020-04-27 12:15:05

Rektor Moskovske duhovne akademije, episkop zvenigorodski Pitirim Tvorogov (53), zaražen je Kovidom-19

Tanjug / Tara Radovanović

Povodom Uskrsa ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je epidemiološka situacija u zemlji pod kontrolom i da vlasti preduzimaju sve neophodne mere. Putin je naglasio da se ove godine praznik obeležava u uslovima prinudnih ograničenja, koja su neophodna za borbu protiv širenja bolesti – infekcije virusa korona. Pre prvih simptoma bolesti, vladika Pitirim je apelovao na vernike da ne dolaze u hramove. Međutim, i pored poziva vernici su dolazili i, kako kaže, ostavljena je tako samo jedna mogućnost da se zaraza širi, a sveštenstvo razboli.

Vladika je i prvi u pravoslavnom svetu koji je javno ustvrdio da se zarazio "u hramu na bogosluženju". Trenutno je u bolnici, a CT je pokazao da ima delimičnu plućnu fibrozu.

- Bio sam veoma kritikovan jer sam javno pozivao da se hramovi ne obilaze tokom epidemije. Zahtevali su čak i čelični dokaz da sam zaražen upravo u hramu, a ne na nekom drugom mestu - počinje svoje obraćanje na Fejsbuku iz bolesničkog kreveta.

On konstatuje da je sada anamneza njegove bolesti tačno utvrđena i opisuje kako se i gde zarazio.

- Tokom vaskršnjeg posta, kao i obično, služio sam sve liturgije. Sasluživali su mi jerođakon Inokentij i novopostriženi monah Mihej, veoma revnosni. Prvi se u Moskovskoj duhovnoj akademiji od korone razboleo jedan student, pojac u horu hrama. Najviše studenata zaraženi su upravo u horovima; tu su idealni uslovi za širenje infekcije - piše ruski vladika I nastavlja:

- Sveštenici su veoma rizikovali i rizikuju obavljajući svetu tajnu ispovesti vernika. Inficiraju se i u najvećoj opasnosti su oni sveštenici koji ne beže od ljudi, koji se ponizno žrtvuju u slabašnoj nadi da će bolesni vernici ostati kod kuće u samoizolaciji. Ali nade se nisu ostvarile - ističe vikar.

Seća se, bio je Veliki ponedeljak. Jutro. Кapije Sveto-Trojicke Sergijeve lavre blizu Moskve zatvorene su.

On naglašava da su se "najbolji od sveštenomonaha Lavre razboleli" i da su "neki u ozbiljnoj formi".

- I eto, baš na Veliki petak, kako se i očekivalo, svi smo bili prikovani za Кrst! A dole ispod, kao što bi trebalo biti, gomila zahteva čudo! Nije se dogodilo čudo… - poručio je vikar ruskog patrijarha.

On ističe da neki prigovaraju zbog napuštanja ljudi.

- To nije tačno. Mogli smo da odgovorimo samo na jedan način - da se razbolimo; ali ljudi, videvši našu muku, sažaljevaju one episkope, sveštenike i pojce koji su još zdravi. Budući da se nalazim na intenzivnoj nezi, video sam i danas na reanimaciji umiruće od korone i teško bolesne pacijente u agoniji bolova i gušenja. I tiho pitamo naše vernike: sažalite li se i na nas, barem onako kako se sažaljevate na one koji su još živi, još zdravi? - pita vladika i dodaje:

- A na lekare? Neki od njih umirući pružaju negu bolesnima, ne štedeći sebe. I njih sažalite! Кo će vas duhovno voditi, ko će vas pričešćivati, ko će vas lečiti, ko će vas oduševiti divnim crkvenim pojanjem, ako neki od nas umru, a neki postanu invalidi sa oštećenim plućima - pita on.

Vladika Pitirim kaže da je imao blagu formu korone, ali "danas je CT (najsavremeniji pregled grudnoga koša) pokazao delimičnu plućnu fibrozu".

- A šta će se dogoditi s teškim slučajevima? Mi, klirici i crkvenoslužitelji Rusije u ovoj epidemiji najčešće oboljevamo – imajte milosrđa za nas! Na kraju, Gospod se takođe obraća svima: "Želim milosrđe, a ne žrtvu!" - poručio je vladika iz bolnice.

Expand player
Pogledajte više