Vladimir Putin
AP
Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

* Tokom večere kod bivše američke ambasadorke u Zagrebu ona je saopštila:"Pratite zbivanja vezana za pokušaj puča u Crnoj Gori"

* Reč je o 2016. godini kada su, kako je ambasadorka rekla "na dan parlamentarnih izbora snage povezane s ruskom, a delom i srpskom tajnom službom, pokušale da izazovu puč u Crnoj Gori"

* Crna Gora je tada bila u završnoj fazi ulaska u NATO što je značilo konačni raskid strateških odnosa s Rusijom i zatvaranje pristupa toplom Mediteranu. Boka Kotorska, ta savršena prirodna luka, ostala je "pusti san za Ruse"

Bugarski trgovac oružjem Emilian Gebrev, koji je radio s Ukrajinom, 2015. godine otrovan je nepoznatom supstancom, ali je preživeo. Kao i Sergej Skripalj, bivši ruski špijun koji je razmenjen i živeo je u Velikoj Britaniji. Otrovali su ga novičokom, poznatim sovjetskim otrovom, ali su i on i njegova ćerka Julija preživeli.

Pročitajte još:

Iako su sva tri slučaja navodno delo ruskih tajnih službi, zapadne službe su tek nedavno uspele da slože kockice (verovatno i dobiju određene informacije od svojih kontakata iz Rusije) i zaključe: "reč je o delovanju tajne jedinice u sastavu GRU-a, vojno-obaveštajne službe, prenosi "The New York Times". Jedinica nosi kodni naziv "29155" i deluje već barem deset godina. Zapadne službe su saznale da za "29155" ne znaju čak ni mnogi visokopozicionirani članovi GRU-a. Jedinica je posebna po tome što su u njoj većinom veterani sovjeskih i ruskih ratova, još od Avganistana preko Čečenije do Ukrajine.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

"29155" ima poseban zadatak: "destabilizovati Evropu". I to svim vrstama hibridnog ratovanja uključujući i likvidacije. Mediji su navedena tri slučaja sada dokazanog delovanja ove jedinice ranije prikazivali kao dokaz nesposobnosti ruskih špijuna, ali nakon dubinske analize zapadnih službi pojavio se realniji zaključak: reč je o operacijama koje su imale za cilj da budu razotkrivene i poseju strah i nesigurnost. Pa čak i da daju do znanja Zapadu da postoji jedinica koja je u stanju da sprovede sofisticirane operacije: naime, zapadne službe priznaju da nemaju uvida u to gde je sve "29155" delovala i koliko dugo.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

- Ovaj oblik obaveštajnog delovanja deo je psihološkog rata - navodi Erik-Niles Kros, bivši šef obaveštajne službe Estonije (reč je o zemlji koja je 2007. godine bila navodno žrtva jednog od najvećih ruskih kibernetičkih napada kad je cela Estonija bila na jedan dan blokirana. Osim toga, Estonija i Rusija su u stalnom špijunskom ratu: Džon le Kare je u svojim delima znao da koristi estonske emigrante kao likove od kojih bi kretala priča).

- Nisu oni postali toliko agresivniji. Oni samo žele da znamo da deluju. To je deo igre - rekao je za "New York Times".

Ruska vojska, ruski vojnik

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, ruski vojnik, Foto: Printscreen/Youtube

Ovog februara na Konferenciji bezbednosti u Minhenu je Aleks Janger, oficir MI6 (britanska spoljno-obaveštajna služba), upozorio na rastuću pretnju pa je spomenuo koordinaciju.

- Može se razlučiti da je reč o usklađenom programu delovanja koje često uključuje iste ljude. I da taj program gotovo da nema ograničenja.

Na svečanosti u novembru prošle godine, kad se slavilo sto godina rada GRU-a, ruski predsednik Vladimir Putin, i sam bivši obaveštajac legendarnog KGB-a (danas FSB) u Istočnoj Nemačkoj, povezao je delovanje špijuna Crvene Armije koji su pomogli u pobedi nad nacizmom s agentima GRU-a čije se "jedinstvene sposobnosti" sada koriste protiv drukčijeg tipa neprijatelja. Preciznije, kažu zapadne službe, reč je o nastojanju Kremlja da destabilizuje Evropu i njen demokratsko-liberalni poredak koji smatra vodećom pretnjom Rusiji kakvu on zamišlja (a to je obnova moći i sjaja Ruskog Carstva i Sovjetskog Saveza).

Ruska vojska

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Putin je još 2006. godine navodno potpisao zakon kojim se legalizuje ciljano likvidiranje van zemlje posle čega je usledilo trovanje Aleksandra Litvinenka, odbeglog ruskog špijuna. On je od posledica trovanja navodno umro. A bio je otrovan kako kažu radioaktivnim polonijem koji mu je stavljen u čaj u Londonu: zapadne službe ili nisu priznale ili nisu pronašle trag kako je radioaktivni polonij stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo. "29155" nije odgovorna za Litvinenka - taj je posao odradila FSB.

Penzionisani obaveštajac GRU-a (možda Skripalj? - nakon trovanja zajedno sa ćerkom prebačen je na nepoznato mesto: interesantno je da je Moskva sve vreme tražila pristup Juliji koja je ruska državljanka) rekao je "New York Timesu" da je "29155", "specijalizovana za diverzantske misije, u grupama ili individualno, bilo da je reč o bombardovanju, ubistvima. Spremni za bilo šta". I dodaje da je reč o "ozbiljnim tipovima koji rade u dubokoj tajnosti". Komandant im je brigadni general Andrej A. Averjanov koji je ratovao u oba čečenska rata i nositelj je odlikovanja "Heroj Rusije". Kao i oba agenta koji su navodno pokušali da otruju Skripalja.

BONUS VIDEO: Fudbaleri Zvezde pozdravljaju navijače na Jarinju

 

 

Komentari (1)

zagor

09.10.2019 12:57

Udri Putine govna Natovska i izdajnicka!!