Sneg na procvetalom voću
Alo / T. S.
Sneg na procvetalom voću

Alo / T. S.

Sneg na procvetalom voću, Foto: Alo / T. S.

Guste snežne pahulje od ranih jutarnjih sati kao guščije paperje prekrile su za nepunih sat vremena lepo iscvetale voćnjake i plastenike u leskovačkom pomoravlju.

Šteta će biti velika jer će najverovatnije doći do izmrzavanja ploda tek procvetale kajsije i rane breskve, ali će po svemu sudeći rod višnje i šljive biti umanjen, rekli su nam poljoprivredni stručnjaci koje smo kontaktirali ovim povodom.

Podsetimo, sneg pada u jugoistočnim delovima Srbije, a snežne padavine do kraja dana zahvatiće celu zemlju, prognoza je Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uz upozorenje da u istočnim krajevima može doći do stvaranja snežnih nanosa i formiranja snežnog pokrivača od 20 do 40 cm.

Kako je Tanjugu rečeno u RHMZ-u, u toku večeri i noći očekuje se intenziviranje padavina i formiranje snežnog pokrivača u većini krajeva.

U Srbiji će sutra biti oblačno, hladno i vetrovito sa snegom, a u većini predela doći će formiranja snežnog pokrivača od 10 do 15 centimetara.

Najveća količina snega, uz mogućnost snežnih nanosa, prognozira se za istok Srbije i u planinske predele gde se očekuje formiranja snežnog pokrivača od 20 cm do 40 cm, a ponegde i više.

Sutra ujutru biće slab mraz, sa jutarnjom temperaturom od -3 do 0, dok će najviša dnevna temperatura biti do 3 stepena.

Iste vrednosti zadržaće se i u sredu kada se, prema prognozi RHMZ-a, očekuje slabljenje snega, a posle podne i prestanak padavina.

U četvrtak će doći do postepenog otopljavanja kada će u nižim predelima sneg postepeno preći u kišu, dok će sneg padati samo u planinskim predelima.

Maksimalne dnevne temperature od petka će prelaziti 12 stepeni.

Do kraja marta prognozira se promenljivo vreme sa smenom sunca i oblaka, a u većini dana suvo sa prosečnom temperaturom od 14 do 17 stepeni.