Krst krajputaš u tri boje
S. M.
Krst krajputaš u tri boje

S. M.

Krst krajputaš u tri boje, Foto: S. M.

Na izlasku iz Bača prema Vajskoj i Plavni lokalna vlast je podigla veliki krst u slavu 25. novembra kada se obeležava dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Međutim, opozicione stranke oglasile su se negativnim reakcijama na svojim sajtovima, a često se i građani na drustvenim mrežama javljaju sa mišljenjem da je krst u plavoj, beloj i crvenoj boji sa dodacima četiri slova ili ocila iz srpske heraldike čisto stranačko - politička poruka.

Radove na krstu je izvelo lokalno komunalno preduzeće “Tvrđava”, otvaranju su prisustvovali najviši opštinski funkcioneri, a osveštali su ga pravoslavni sveštenici. Krst je podignut u neposrednoj blizini srednjovekovne tvrđave koja je na spisku UNESK-a.

Oštar ktitičar ovog poduhvata, Tomislav Bogunović (DS), kaže da je je nesumnjivo ovaj krst u stranačkoj promotivnoj funkciji.

- Bačka tvrđava nalazi se na listi svetske kulturne baštine i na putu je da dobije najvišu zaštitu UNESK-a. Ovim je narušen je lokalitet tvrđave i napravljena šteta Srbiji, i očekujem da će Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada reagovati tužbom – ističe Bogunović.

Na sve te optužbe Darko Vojinović, izvršni direktor JKP “Tvrđava” i funkcioner SNS kaže da mu je jako žao ljudi, državljana ove zemlje, koji ne prepoznaju zastavu Srbije.

- Naši preci zaslužuju jedino ovakav memorijal, jednostavan i skroman i usput da kažem da nije ništa koštao jer je urađen dobrovoljnim radom naših majstora – veli Vojinović.

Slavica Vujović, koja ispred Zavoda već godinama vodi projekat vekovi Bača, izbegla je da se izjasni, na više ponovljenih poziva nije odgovarala, ali je na svom fejsbuk profilu napisala samo “Užas”.

Bojan Jarić, šef bačanskih demokrata sumnja da za ovaj poduhvat investitor nije pribavio osnovne saglasnosti i dozvole.

- Ako je neko izdao lokacijsku dozvolu za objekat koji se nalazi svega desetak metara od asfaltnog puta,I stotinjak metara od tvrđave, jako je pogrešio – ocenjuje Jarić.

Crkveni poslenici takođe ne žele da glasno govore o postavljenom krstu.

-Krst je za nas hrišćane znak spasenja, pa je svaka stilizacija na javnim prostorima po meni nedopustiva – kaže katolički sveštenik koji ne želi da se javno eksponira po ovom pitanju i upućuje nas na pravoslavne sveštenike koji su osveštali krst u Baču.