Muhamed Dedić/Lake house - Plivsko jezero
Alo.rs/V.Đ.

Za mnoge su Plivska jezera nadomak Jajca najlepše mesto u Bosni i Hercegovini, ali ona osim impresivne prirode nude i niz aktivnosti poput vodenih sportova i ribolova. Međutim, tamo gde deca i zaljubljeni pohrle, posebnu pažnju reporteru Alo.rs privukla je priča o pedalini. Nimalo običnoj, jer su u njoj plovili Brižit Bardo i Alen Delon. Naime, slavni par nije bio u ovim krajevima, ali je pedalina sa Sredozemnog mora preneta u Plivsko jezero zahvaljujući jednom ljubitelju starina i raritetnih predmeta.

Plivsko jezero

Alo.rs/V.Đ.

Plivsko jezero, Foto: Alo.rs/V.Đ.

- Limene pedaline su originalne, stare više od pedeset godina. Donete su iz Italije, a jednu od njih vozili su Brižit Bardo i Alen Delon na godišnjem odmoru u toj zemlji. To nije nikakva laž, tamošnji mediji imaju i fotografije i snimke sa tog njihovog letovanja - rekao je Mehamed Dedić. On je istakao da je vlasnik "Lake house - Plivsko jezero" ove pedaline kupio u Italiji i da su one postale prava atrakcija.

Muhamed Dedić/Lake house - Plivsko jezero

Alo.rs/V.Đ.

Muhamed Dedić/Lake house - Plivsko jezero, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Plivska jezera, koja čine Veliko i Malo jezero, nastala na istoimenoj reci, pritoci Vrbasa u Jajcu, a njena kristalno čista smaragdno zelena voda privukla je i plejadu sportista. Na njoj je leta 1963. godine održano Sedmo evropsko i vanredno Svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu. Pogodna su za veslačke sportove, jer se voda smatra "teškom". Naime, usled prirodne pojave, javlja se dodatni atom vodonika, koji ovoj vodi daje dodatnu stabilnost, pa je izuzetno mirna. Pošto se Veliko jezero ne mrzne, kajakaštvo i veslanje su mogući tokom cele godine.

I to nije sve, kada je reč o zanimljivostima koja se vezuju za Veliko Plivsko Jezero... Osim što je prebogato raznim životinjskim svetom, ono je jedno od dva staništa izuzetno retke pastrmke Zlatovčice.

Bilo da volite adrenalin, sport, pecanje ili mir, na Plivskim jezerima ćete pronaći svoj užitak. Mozda i neku novu Brižit Bardo ili Alena Delona na pedalini...

Pročitajte: