Danica Tiodorović
Tanjug/Dimitrije Nikolić
Danica Tiodorović

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Danica Tiodorović, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Lekari ipak ne odlaze iz zemlje, barem ne svi, što dokazije i doc. dr Danica Tiodorović iz Niša, koja je nakon usavršavanja u inostranstvu i posle brojnih ponuda za posao, ipak odlučila da radi u svojoj zemlji. Po povratku i Italije, gde je usavršavala novu metodu kod izumitelja dermoskopije, dr Danica je počela da radi u Kliničkom centru Niš kao dermatolog. Dnevno pregleda i više od 30 pacijenta, a kako kaže, zbog njih je i tu.

- Doktorirala sam dermoskopiju kada se o njoj malo znalo, pre desetak godina to je bila nova dijagnistička metoda za bolje dijagnistikovanje karcinoma kože. Tako nešto nisam mogla da naučim kod nas, pa sam krenula i Italiju, upravo kod izumitelja dermoskopije. U periodu od 2008. do 2017. bila sam na usavršavanju na univerzitetskim klinikama u Napulju, Institutu „San Galićano“ u Rimu, kao i u Univerzitetskoj klinici u Regio Emilija. Poslednje tri godine provela sam na usavršavanju na Univerzitetskoj klinici za dermatonkologiju u Gracu i AKH bolnici u Beču. Danas sam u Nišu, u svom rodnom gradu, koji ne nameravam da napuštam, a tu sam zbog pacijenata i stečeno znanje želim da primenjujem u svojoj zemlji - priča doktorka Tiodorović.

Ova četrdestogodišnja Nišlijka jedan je od najboljih stručnjaka za karcinom kože u Srbiji, što potvrđuju i njeni pacijenti s kojima svakodonevno radi. Prema njenim rečima, broj obolelih od melanoma povećava se iz godine u godinu, što je zabrinjavajuće.

bolnica pacijent

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Sve veći broj obolelih, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Melanomi su se ranije javljali u petoj ili šestoj deceniji života, a sada kod sve više pacijanata u dobi od dvadeset do četrdeset godina. Radom na Klinici u Nišu, kao i radom na konzilijarnim pregledima na Klinici za onkologiju, trudim se da pomognem svojim pacijentima. To je bio moj put očito, da odem da naučim i da da se vratim u Srbiju, a nema ničeg lepšeg nego kada nekome kažete da je zdrav, odnosno kada melanom otkrijete na vreme i uspete da mu spasete život.

Doc. dr Danica Tiodorović je vođa i član brojnih istraživanja zajedno sa svojim profesorima u inostranstvu, a njeni radovi objavljeni su u prestižnim dermatološkim časopisima u Evropi i Americi. Trenutno je učesnik projekta Evropske akademije dermatologa, gde su pored nje uklučeni i eminentni profesori iz Italije, Španije i Grčke. Održala je veliki broj predvanja na kongresima Evropske i Američke akademije dermatologa, kao i Svetskim kongresima u Barseloni, Pragu, Kopenhagenu, Beču,Solunu, Denveru... U junu je održala predavanje u Solunu na Svetskom kongresu dermoskopije pred 2.000 lekara, a već u septembru čeka je novi kongres u Parizu.

- Putujem, naučem, predajem, ali se vratim. Kao što sam već rekla, najlepše je kod kuće. Ono što kao lekar mogu da kažem jeste to da primećujem pomake u zdravstvenom sistemu, ali i napore predsednika Aleksandra Vučića, kao i resornog ministra Zlatibora Lončara, koji su pacijantima sa juga Srbije obezbedili bolje uslove za lečenje - zaključuje dr Tiodorović.

Komentari (1)

deki

28.08.2018 07:52

Koliko je ljudi izlecila? po tome se meri uspenost lekara ane po vasim tekstovima placenim u 99% slucajeva! ! verovatno nije nikoga jer nasi lekari lece po "procedurama" jer ne znaju drugacije i ne zele.