Vole Srbiju i  sanjaju bolji život
privatna arhiva
Vole Srbiju i  sanjaju bolji život

privatna arhiva

Vole Srbiju i sanjaju bolji život, Foto: privatna arhiva

Dok u urbanim sredinama deca maštaju o novim modelima telefona, kenijski mališani će biti srećni ako bude skupljeno dovoljno novca da se škola ogradi kako ih ne bi uznemiravale krave i koze, da se sprovede voda zarad održavanja higijene, cementira pod da ne bi hodali po zemlji i prašini, ali i da konačno dobiju knjige.

Nagrade za dobrotvore

Za sve dobrotvore Milica je čak uspela da organizuje nagrade! Takođe, u zavisnosti od sume koju su uplatili, svi koji doniraju novac dobiće: do 10 evra - slika dečice sa zahvalnicom, 10-50 evra - pet dana besplatnog smeštaja na ostrvu Rusinga, 50-200 evra - 10 dana besplatnog smeštaja na ostrvu Rusinga, 200-500 evra - 20 dana besplatnog smeštaja i ishrane na ostrvu Rusinga, više od 500 evra - mesec dana ili više besplatnog smeštaja i ishrane na ostrvu Rusinga.

 

- Proputovala sam mnogo i videla i siromašnog i bogatog sveta, ali ovaj prizor me je pogodio i pokrenuo. Naišla sam na 12 đaka u školi na poljani koje čeka svetla budućnost, samo im je potreban mali podstrek okruženja, koji oni nemaju. Ponekad deca ne jedu danima, ali svaki dan dolaze u školu, uče i nadaju se. Pritom, iako većina dece svaki dan dolazi u istoj odeći u školu, svako od njih je obučeno pristojno: u košuljicama, haljinicama i malim odelcima jer školu doživljavaju ozbiljno, kao spas od bede - priča Milica za „Alo!“ .

Škola, koja se nalazi u malom selu na tromeđi Ugande, Kenije i Tanzanije, sačinjena je od metalnih zidova na poljani, a pod je zemljani. Ima et klupa i postere na zidovima koje je profesorka pravila tako što je vezla na džakovima. Nekada je imala oko 60 đaka, ali ih je zbog nemaštine i loših uslova ostalo samo 12.

Milica Radović volontira u Keniji, gde podučava 12 đaka

privatna arhiva

Milica Radović volontira u Keniji, gde podučava 12 đaka, Foto: privatna arhiva

- Trenutno u školi radi jedna profesorka, kao volonter. Iako radi besplatno, ona prelazi svaki dan 10 kilometara da bi došla do škole! Sav taj trud se isplati jer su dečica prepametna. Svi umeju da čitaju, pišu, sabiraju i oduzimaju, ček i četvorogodišnjaci. Neverovatno je šta postižu u ovim uslovima - opisuje Milica. Koliko su mališani, uprkos izuzetno teškim uslovima u kojima odrastaju, dobrodušni i lepo vaspitani, najbolje govori jedna anegdota.

- Kupila sam im banane i rekla da će svako ko reši test iz matematike dobiti jednu. Svi su uredno odradili posao, uzeli bananu i seli za sto. Nijedno dete nije ni pomislilo da počne da jede bananu dok im profesorka nije rekla, a znam da neka od te dece nisu jela danima. Uprkos tome, svi su čekali sa bananom na stolu - priseća se Milica. Ona poziva sve dobre ljude koji mogu da doniraju evro, pet, 10, 100 ili koliko god evra su u mogućnosti kako bi poboljšali uslove u kojima ova divna deca uče.

- Naše malo, za ovu dečicu može da bude mnogo, zato vas molim da pomognete! Svaki dinar će biti opravdan ljudima koji doniraju. Slaćemo redovno slike napretka - poručuje Milica.

NAČIN NA KOJI MOŽETE DONIRATI

PAYPAL: milica.radovic.bg@gmail.com

Uplata na žiro račun: 160-5100102086212-36

Komentari (3)

Srba

02.07.2016 23:28

Ajde ljudi da pomognemo, ko kolko moze. Deca su u pitanju. Ostace im u secanju to. Ja sam donirao 10 e.Tolko mogu

Vlada Rolovic

03.07.2016 00:34

Bravo za devojku. Verovatno je izedukovala besplatno svu sirotinju u Srbiji, nahranila je pa otisla u daleku Afriku...

Cica

04.07.2016 00:42

@Vlada Rolovic - a ti sedis kod kuce i solis drugima pamet! pismen si i sam, pa pomozi umesto sto zvocas.