Radomir Nikolić
Nebojša Raus
Radomir Nikolić
Gradonačelnik Kragujevca: Radomir Nikolić, Foto: Nebojša Raus

Za predloženi budžet glasalo je 49 od 87 odbornika, objavljeno je na sajtu grada.
Obrazlažući predlog budžeta član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović je rekao da ukupan budžetski deficit iznosi 705 miliona dinara.

Sredstva za njegovo finansiranje biće obezbedjena zaduživanjem od 932 miliona dinara, kojim će se, pored deficita izmiriti i izdaci za otplatu glavnice bankama za dugoročne kredite u iznosu od 228 miliona dinara, rekao je on.
''Iskazani deficit je posledica dospelih neizmirenih obaveza iz prethodnih godina koje se ne mnogu izmiriti iz tekućih primanja već zaduženjem kod poslovnih banaka'', rekao je Mitrović.

Glavne karakteristike budžeta za 2016.godinu, prema njegovim rečima, su prenošenje neplaćenih obaveza iz ranijeg perioda u iznosu od preko tri milijade dinara, bez reprogramiranih obaveza sa Energetikom i EPS- om koje će dospeti na naplatu nakon 2016.godine.
Pored toga, budžetom su obuhvaćene sve neizmirene obaveze za zarade u javnim, javno komunalnim i drugim preduzećima čiji je osnivač grad u iznosu od 550 miliona dinara, što će doprineti finansijskoj konsolidaciji ovih preduzeća.

Treća karakteristika, dodao je Mitrović, jeste realizacija kredita kod EBRD-a tako što će za nabavku kamiona smećara i kontejnera biti uplaćeno 310 miliona dinara na račun grada i to će se uvećanim subvencijama preneti JKP'' Čistoća''.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, one iznose 632 miliona dinara, od toga 143 miliona dinara odnosi se na kapitalno održavanje objekata osnovnog, 21 milion za objekate srednjeg obrazovanja, 37 miliona za izgradnju servisne saobraćajnice, 84 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, 23 miliona dinara za arteske bunare, 50 miliona dinara za rekonstrukciju bioskopa ''Šumadija'', rekao je Mitrović.

Od ostalih projekata koji će biti realizovani u narednoj godini, on je naveo investiciono održavanje u predškolske ustanove, Knjaževsko - srpskom teatru, pojedinim mesnim zajednicama, ulaganje u sportsku infrastrukturu...
Odbornici opozicije kritikovali su predloženi budžet za 2016.godinu ocenjujući ga kao nerealan.

Gradonačelnik Radomir Nikolić je rekao da je to tačno, a kao razloge naveo da su tokom ove godine utvrdjene obaveze koje Kragujevac nije platio od 2006, 2007, 2008. godine pa do danas.
''Sve smo to morali da stavimo u budžet. Ovde ne govorimo o tri milijarde obaveza koje su nastale u 2015. jer je u tekućoj godini plaćeno sve što je nastalo od troškova. Govorimo o dugovanjima od ranije", istakao je Nikolić i dodao da se sada jasno zna šta je u budžetu.

Na sednici je konstatovan prestanak mandata odborniku Milivoju Vujadinoviću Paji sa izborne liste SPS-PUPS-JS zbog podnošenja ostavke i potvrdjen mandat Dragici Milić sa iste izborne liste koja je zatim i položila odborničku zakletvu.