Filip Metoks
Privatna arhiva
Filip Metoks

Privatna arhiva

Filip Metoks, Foto: Privatna arhiva

Filip Rasel Metoks rođen je pre 31 godinu u Kolumbiji, u Južnoj Karolini, SAD. Tamo je završio i fakultet, a tokom školovanja je upoznao nekoliko ljudi iz Srbije, pa se i bio zaljubio u jednu Srpkinju, s kojom je, doduše, u međuvremenu raskinuo. Ali tako je počela priča koja je pre četiri godine kulminirala njegovim dolaskom u našu zemlju.

Filip za „Alo!“ kaže da ima dve velike želje - da dobije srpsko državljanstvo i da živi u Srbiji.

- Kad Srbima kažem da želim državljanstvo Srbije, pitaju me: „Zašto?“ Ipak, odavno poznajem srpski narod i volim Srbiju. Učestvovao sam i u humanitarnim akcijama pomoći srpskom narodu sa organizacijom „28. jun“. Jednostavno, najveće želje su mi da dobijem državljanstvo i živim ovde - kaže on za „Alo!“ i dodaje da je ponosan što su ga u Srbiji prihvatili i što ovde ima prijatelje.

Filip Metoks

Privatna arhiva

Filip Metoks, Foto: Privatna arhiva

Što se porodice u SAD tiče, kaže da su mu majka i sestra dale punu podršku da ide za svojim željama i snovima.

- One žele da budem srećan, a srpsko državljanstvo je nešto što mnogo želim. Učim jezik, da mogu da razgovaram na srpskom na pristojnom nivou - kaže Filip, a na nekoliko pitanja postavljenih na srpskom uspešno odgovara.

Pročitajte još:

 

- Nije lako, ali sviđa mi se što je jezik fonetski, pa se lako uči. Barem je meni tako - kaže s osmehom i dodaje da pokušava da savlada i ćirilicu, te da može da pročita neke osnovne stvari.

U međuvremenu je postao navijač Crvene zvezde, a pride je i veliki fan Novaka Đokovića.

- Oni su postavili Srbiju na mapu sveta! Pre Zvezde, fudbal kao da nije postojao, a Novak... Pa on je moj heroj! Voleo bih da ga upoznam, pošto najbolje predstavlja Srbiju u svetu. Prešao je brojne prepreke da bi bio najbolji, uspeo da se vrati na tron posle one pauze - dodaje Filip.

Filip Metoks

Privatna arhiva

Filip Metoks, Foto: Privatna arhiva

U Srbiji najviše voli našu kulturu i gostoprimstvo, a zamera što se ne otvaramo više prema strancima. Ipak, i tu postoji interesantan balans.

- Definitivno, kultura i gostoprimstvo su najbolje odlike Srba i Srbije. Nemojte previše da se „pozapadujete“, tamo žive samo za posao. Ovde mi se sviđa što po kafićima uvek ima mnogo ljudi, u SAD toga nema - kaže on.

Ipak, jednu srpsku manu, kako kaže, ne može da shvati...

- Mislio sam da sam ja očajan vozač, ali ovde je ludnica! Tako nešto nisam video u životu - kaže Filip, a na pitanje da li vozi odgovara kao iz topa.

- Da, ali ne ovde. Ovde želim da živim! - zaključuje ovaj simpatični momak, iz čijih reči prosto izbija ljubav prema Srbiji.